SETI@Home: immár 2 millióan kutatják az eget

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hatvanas években az Egyesült Államokban kezdték meg csillagászok pásztázni rádiótávcsöveikkel az eget. Abban reménykedtek, hogy meghallanak valamit a zajban, ami arra utal, hogy rajtunk kívül is van értelem a Galaxisban. A kilencvenes évekre hatalmas mennyiségű információ gyűlt össze, látszott, hogy a nagy teljesítményű számítógépekkel képtelenek tartani az iramot, a feldolgozás évtizedekkel hátrébb volt.

1997-ben a Berkeley Egyetem munkatársai kidolgozták a SETI@Home hálózatot, amely az internetet használva, több ezer számítógép munkáját összehangolva igyekszik úrrá lenni a feltornyosult információtömegen. A hálózathoz bárki csatlakozhat, aki letölti, majd feltelepíti a kliensprogramot, és megadja az e-mail címét.

Jelenleg 226 ország számítógép-tulajdonosai támogatják az idegen értelem kutatását, 280 000 évnyi gépidőt adva ezzel a kutatóknak, akik számára most már a rádióteleszkópokról érkező adatcsomagok elosztása jelent gondot. A SETI internetes elemzőhálózata egyedülálló számítási kapacitással rendelkezik a világon.

A csillagászok az elmúlt negyven év során rendületlenül dolgoztak azon, hogy minél tökéletesebb, nagyobb lefedettséget biztosító rendszert fejlesszenek, és megtalálják azokat a gyenge jelforrásokat az égbolton, amelyek egy másik értelmes fajtól származhatnak. Bár eddig semmi említésre méltót nem találtak, bíznak benne, hogy amit keresnek, valahol mégis ott van a mágnesszalagok, optikai adattárolók mélyén, és csak számítókapacitás kérdése, hogy rábukkanjanak.

(MSNBC)

Ajánló: