Vágólapra másolva!
A leginkább Panasonic márkanevű termékeiről ismert Matsushita szerdán négy új digitális fényképezőgéppel bővítette Lumix sorozatát, a DMC-FX7, DMC-FX2, DMC-FZ3 és DMC-FZ20 modellekkel.
Vágólapra másolva!

Az FX5 és FX1 utódaiként megjelenő 5 megapixel felbontású FX7 és a 4 megapixeles FX2 kompaktok háromszoros optikai zoommal (kisfilmes rendszerre átszámítva 35-105 mm) és nagyméretű LCD kijelzővel (2,5 coll az FX7-hez és 2 az FX2-höz) és Leica objektívvel vannak felszerelve. A kisebbik testvér 2304x1728, a nagyobbik FZ7-tel pedig 2560x1920 pixeles felbontású képek fotózhatók. Az LCD kijelző "Power LCD" üzemmódban is üzemeltethető, ami 40%-al megnöveli a panel fényerejét, így erős külső fénynél is jól látható marad - tájékoztatott a gyártó.

Mindkét modell 320x240-es videofelvételek készítésére képes, hangrögzítésre azonban csak a nagyobbik készülék alkalmas. A gépek SD és MMC memóriakártyákat fogadnak.

A profi felhasználókat célozza meg az 5 megapixel képfelbontású FZ20, mely tizenkétszeres optikai zoomja F2.8 fényerővel bír, s a készüléken többféle manuális beállítás - így az állítógyűrűvel szabályozható fókusz, illetve a külön-külön beállítható blendeérték és expozíciós idő - is megvalósítható.

Panasonic Lumix DMC-FZ20

Az FZ20-as "alá" pozicionálva jelenik meg az FZ3 jelű modell. A kompakt készülék szintén tizenkétszeres optikai zoommal bír (kisfilmre átszámítva 35-420 mm) kiváló, érzékelője azonban csak 3,1 megapixelnyi információt rögzít.

A Panasonic szerdán bejelentett ötödik újdonsága az LC80-as jelű Lumix készülék. A kompakt gép elődjétől, az LC-70-estől eltérően már 5 megapixeles CCD-t kapott, maradt azonban a háromszoros átfogású zoom. Érdekesség, hogy a géppel rövid, QuickTime formátumú animációk is készíthetők, a "flip animation" funkcióval másodpercenként 5 vagy 10 képkockát rögzíthetünk 320x240-es felbontásban.

A Panasonic Japánban és az Egyesült Államokban augusztusban, Európában pedig szeptemberben kezdi forgalmazni az újdonságokat.