Elkészült az első észak-koreai hivatalos honlap

Vágólapra másolva!
Elkészült az első hivatalos internetes honlap Észak-Koreában, abban az országban, ahol az egyszerű halandó számára még mindig szigorúan tiltott terület a világháló. A kísérleti oldal tartalma szegényes: az ország egykori és mai vezetőiről olvashatunk dicshimnuszokat, a többi információhoz csak az juthat hozzá, aki regisztráltatja magát.
Vágólapra másolva!

A Naenara (Az én országom) nevet viselő honlap a www.kcckp.net címen érhető el. Egy németországi szerver működteti, s egyelőre kísérleti jellegű - adják a látogatók tudtára azonnal koreai és angol nyelven. A kísérleti honlapot már több mint kétszázezren keresték fel. Az egyszerű szörföző számára a kínálat eléggé szegényes: a tíz évvel ezelőtt nagy vezérről, Kim Ir Szenről, illetve az örökébe lépett fiáról, a jelenlegi szeretett vezérről Kim Dzsong Ilről olvashat dicshimnuszokat, minden máshoz csak az juthat hozzá, aki regisztráltatja magát.

Már a regisztráció folyamán meglepő dolgokra lehet bukkanni, így például a jelszó elfelejtése esetén történő azonosítást szolgáló, olyan megszokott kérdés helyett, mint "mi a kedvenc színe", arra lehet válaszolni, hogy "mi lesz az első teendője, amikor Korea ismét egyesül". Felhasználói név és jelszó nélkül csak találgatni lehet, hogy mit kínálhat a honlap e-boltja, mely könyvek állhatnak a népszerűségi listák élén Észak-Koreában, melyek a legnépszerűbb hazai filmek. A regisztrációt vállalók ugyanakkor tájékoztatást kaphatnak az ország külkereskedelméről és konyhájáról is, illetve olvasgathatják a hivatalos észak-koreai hírügynökség, a KCNA gondosan rostált híreit.

A Koreai-félsziget kommunista felén csak nagyon kevesen, a politikailag minden szempontból megbízható személyek juthatnak a világhálóra a belső hálózaton keresztül. Az észak-koreai intranet minden bizonnyal csak a fővárosban, Phenjanban működik, s a kívülállóknak még fogalmuk sincs arról, hogy ez milyen széles körre terjed ki. Ugyanakkor tudni vélik, hogy Kim Dzsong Il lelkes, sőt fanatikus internet rajongó, előszeretettel kutakodik a világhálón.

Miközben a lakosságot igyekszik teljes mértékben elzárni a külvilágtól, az észak-koreai vezetés óvatos lépésekkel lehetőséget ad a külvilágnak, hogy az interneten át elérhető legyen az ország. Tavaly szeptemberben egy brit lordot tájékoztattak arról észak-koreai vendéglátói, hogy terveik szerint a belső hálózatot összekapcsolják az internettel, néhány hónappal később pedig azt is bejelentették: egy helyi cég engedélyt kapott arra, hogy nemzetközi e-mail szolgáltatást kínáljon. Addig csak egyetlen e-mail összeköttetés létezett Észak-Koreával, ezt egy Kínában székelő cég biztosította.

Azóta arról is érkeztek hírek, hogy egy internet kávézó nyílt Phenjanban, igaz ide szigorúan csak külföldiek tehetik be a lábukat, s ugyancsak a külföldieknek van lehetőségük arra, hogy phenjani szállodai szobájukban a telefonon át kijuthassanak a világhálóra.