Vágólapra másolva!
A három jelenlegi magyarországi mobilcég mellett "egynél több" olyan külföldi társaság érdeklődik a magyarországi harmadik generációs mobilszolgáltatási licencek iránt, aki jelenleg nem nyújt szolgáltatást  Magyarországon - mondta kedden az Econewsnak az  informatikai miniszter.
Vágólapra másolva!

Kovács Kálmán a három jelenlegi szolgáltató melletti érdeklődőket nem nevezte meg. A miniszter elmondta, a kiírás előkészítése a terveknek megfelelően halad, augusztus vége előtt megjelenik a pályázat és még az idei évben megszületik a végeredmény is. Hozzátette, még idén be fog folyni a költségvetésbe az a 15,8 milliárd forint, amit a költségvetés készítésekor az UMTS licencek értékesítésére előirányoztak.

A harmadik generációs mobilszolgáltatások a jelenlegi GSM-rendszernél jóval gyorsabb vezeték nélküli adatátvitelt tudnak biztosítani. Ennek révén multimédiás és egyéb nagy adatmennyiségű tartalmak is könnyen kezelhetők lesznek mobil eszközökön.

A korábban ismertetett elképzelések szerint 4 harmadik generációs (3G) szolgáltatási licencet értékesítenek. Jelenleg három GSM szolgáltató van Magyarországon, a Matáv csoport tulajdonában lévő T-Mobile Magyarország, a norvég Telenor tulajdonában lévő Pannon GSM és a Vodafone.

[origo] - MTI