IT-eszközök vagy cégautó?

Vágólapra másolva!
Tekintsünk egy kisebb vállalkozást, amelyik most építi ki vagy fejleszti tovább működésének feltételeit. Forrásai nem elegendőek mindenre: fontossági sorrendet kell felállítania. Vajon mi áll előrébb a sorban?
Vágólapra másolva!

Az IT-beruházás közvetlenül is hozzájárul az üzleti célok eléréséhez

Ha abból indulunk ki, hogy egy növekedésnek indult kis­vállalkozás mire is fordítsa eredményének szabadon felhasználható részét, mindenképpen az informatikai eszközpark erősítését, illetve bővítését helyezném előtérbe egy reprezentatív céges autóval szemben. Igaz, hogy egy új autó birtoklása rendkívül kellemes dolog - főleg ha magáncélra is használja az ember - azonban a tárgyalásokon való megjelenést (amennyiben nem a reprezentáció a legfontosabb) egy egyszerűbb, de szintén megbízható autó éppen úgy lehetővé teszi. Ha pedig erre mégsem lenne mód, a kölcsönzés vagy a taxi tökéletes alternatívát kínál.
Véleményem szerint egy jól átgondolt, többlépcsős IT-beruházás viszont hosszú távra alapozza meg a vállalkozás működésének infrastrukturális hátterét, és így közvetle­nül is hozzájárul az üzleti célok mielőbbi eléréséhez. A bizalmas információk kezelése, tárolása és védelme ma már iparágtól függetlenül nagyon fontos tényező. Ehhez megfelelő számítógépes eszközparkra, továbbá stabil hálózatra, nyomtatókra, hardveres és szoftveres tűzfalra, a kapcsolattartáshoz pedig lehetőleg szélessávú internetre van szükség.

Összességében, a jól megtervezett informatikai beruházások megbízható hátországot nyújtanak a növekedéshez, és az előre jól tervezhető kiadásokkal kalkulálva egy elegáns céges autó költségeit is hamarabb kitermeli a vállalkozás.

Érdi-Krausz Gábor
ügyvezető igazgató,
Oki Systems (Magyarország) Kft.


Autó nélkül megbénul a cég működése

Személygépkocsik, szállítójárművek, hűtőkocsik nélkül hogyan is működhetne egy rendezvényszervező cég? A válasz egyértelmű: sehogyan. A munka minden fázisához elengedhetetlenek a járművek. A helyszín kiválasztása elképzelhetetlen autó nélkül, esetenként akár öt-hat helyre is el kell vinni a megrendelőt egyetlen nap alatt. Aztán következik az alapanyagok beszerzése, majd pedig maga a nagy feladat: a party lebonyolítása. Itt nem történhet hiba, nem engedhető meg a késlekedés. Mindennek óramű-pontossággal kell működnie. Ez pedig csak megbízható gépkocsiparkkal képzelhető el. Természetesen sok esetben bérelt járművekre is szükség van, de a bázist mindig a saját, rendszeresen szervizelt cégautók képezik.

Persze senki se gondolja, hogy egy korszerű rendezvényszervező cég meglehet informatikai és távközlési háttér nélkül. Az internetes megjelenés ma már alapkövetelmény, az ügyfelek akár rendeléseiket is feladhatják elektronikusan. Magától értetődik, hogy minden munkatársnak van mobiltelefonja, sőt, a fogadásokon még walkie-talkie-t is használunk.
Cégautóra, illetve informatikai infrastruktúrára és távközlési eszközökre is szükség van tehát.
Miért részesítem mégis előnyben az autót? Azért, mert enélkül egy rendezvényszervező egyszerűen megbénul, míg az internet kiesése - egyelőre - nem teszi lehetetlenné a napi működést.

Fodor József
ügyvezető igazgató,
Fody Rendezvényszervezési Kft.