A Sony kivonja Clié tenyérgépeit a világpiacról

Vágólapra másolva!
A japán gyártó bejelentette, hogy kivonja az amerikai és európai piacokról Clié márkanevű kézi számítógépeit. Az eszközök továbbra is kaphatók lesznek Japánban.
Vágólapra másolva!

A Sony 2000 augusztusa óta árusítja a Clié tenyérgépeket Észak-Amerikában és Európában, azonban a gyártó keddi közleménye szerint az előbbi két régióban már nem dob majd piacra újabb kéziszámítógép-modelleket. A Clié PDA-k és újabb típusaik a jövőben csak Japánban lesznek kaphatók, míg az amerikai és az európai piacot a Sony vezeték nélküli adatkommunikációra alkalmas, filmek, játékok és zenék lejátszására is képes hordozható eszközökkel kívánja meghódítani.A társaság május közepén egy ilyen jellegű eszközt, a Playstation játékkonzol hordozható változatát mutatta be. A PSP nevű játékgép zene- és videolejátszásra is képes, s vezeték nélküli kapcsolaton keresztül internetezni is lehet majd vele.

A drasztikus lépésre piacelemzők szerint valószínűleg azért került sor, mert a PalmSource cég által fejlesztett Palm OS operációs rendszert futtató zsebgépek - így például a Sony Cliék - piaci részesedése az idei év első negyedévben közel 20 százalékot esett.