Újabb fájlcserélőket perel az RIAA

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) hétfőn bejelentette, hogy újabb 493 embert fogott perbe internetes fájlcserélőkön keresztül végrehajtott szerzőijog-sértésekért.
Vágólapra másolva!

A hét elején bejelentett perekkel együtt az RIAA immáron közel 3 ezer olyan internetezőt perel, akik korábban illegálisan osztottak meg és csereberéltek zenéket különböző fájlcserélőkön keresztül. A felhasználók külön-külön történő perbe fogásával a zeneipar érdekeit képviselő szervezet a világhálón zajló illlegális zeneletöltögetéstől próbálja elvenni az emberek kedvét.

A csoportnak a beperelt fájlcserélő-használók közül több mint négyszáz emberrel sikerült peren kívüli megállapodást kötnie, melynek keretében a felhasználók általában 3 ezer dollár körüli böntetés megfizetését vállalták magukra. Az RIAA munkáját némileg nehezíti, hogy egy amerikai fellebbviteli bíróság tavaly év végi döntése értelmében a szervezet csak megfelelő bírói felhatalmazás birtokában kérheti ki a számítógépük IP-címei alapján azonosított felhasználók személyes adatait az internetszolgáltatóktól.