Szuper sebességi rekord az interneten

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoport újabb internetes sebességi rekordot állított fel. Az internet2 hálózatán tíz percen keresztül másodpercenként több mint egy CD-nyi adat 11 kilométert utazott.
Vágólapra másolva!

Az Internet2 konzorcium kutatói másodpercenként 6,25 gigabites adatátviteli sebességet mértek egy CalTech Los Angeles-i és az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet (CERN) egy genfi számítógépe között. A kutatók a hozzávetőlegesen 10 perces adatfolyam során egy multistreames kapcsolaton 500 gigabájtot préseltek át az Egyesült Államok nyugati partjáról a svájci városba. Összehasonlításképpen: a másodpercenkénti 6,25 gigabites sebesség az otthoni internetkapcsolatoknál ma elterjedt szélessávú elérések kapacitásának mintegy tízezerszerese.

A még februárban elért új rekordot hivatalosan az Internet2 tavaszi konferenciáján jelentették be kedden. Az Internet2 konzorcium tagjai között számos egyetem és kutatóintézet, valamint telekommunikációs vállalat található. A társulás a következő generációs, nagy sebességű adathálózati eljárások kidolgozása.

Az ilyen és ehhez hasonló elképesztő adatátviteli kapacitásokat egyelőre csak a kutatószféra igényli: egyre több, országokon, olykor kontinenseken is átívelő szuperszámítógépes hálózat (grid) épül, mely rendszerbe kötött gépei az internet segítségével közösen dolgoznak. Ezeken a rendszereken nagy mennyiségű adat vándorol, melyek transzferje a hagyományos adatátviteli eljárásokkal igen hosszú időt vesz igénybe. Az egyik ilyen szuperszámítógépes gridet éppen a CERN építi, többek közt magyar részvétellel.