Furcsa küzdelem az antiszemita honlap körül

Vágólapra másolva!
Egy amerikai férfi aláírásgyűjtést kezdeményezett a Google internetes kereső ellen. Vélekedése szerint a "zsidó" szó angol megfelelőjére történő keresés találati listáján első helyen egy antiszemita tartalmú honlap bukkan fel, s ez megengedhetetlen. A Google nem tudja manipulálni szolgáltatását, mások viszont földalatti módszereket vetnek be.
Vágólapra másolva!

Az aláírásgyűjtést egy Steven Weinstock nevű New York-i férfi indította, oka a Google találati listájának egyik eleme volt: a jew - a zsidó szó angol megfelelője - keresési kifejezés begépelése után megjelenő közel 2 millió elemet tartalmazó lista első helyén az a Jew Watch nevű gyűjtőoldal található, mely feltételezett összeesküvésekről, terroristákról vagy éppen gazdasági manipulációkról tartalmaz híradásokat - adta hírül a CNet informatikai hírmagazin.

Petíciójában Weinstock arra kéri a Google működtetőit, hogy távolítsák el indexükből a kérdéses portált. A www.removejewwatch.com weboldalon található közlése szerint a világ első számú internetes keresőjénél megengedhetetlen egy ilyen, antiszemita tartalmú honlap reklámozása. Weinstock 50 ezer aláírás összegyűjtésével kívánja rávenni a Google-t a Jew Watch eltávolítására. Az üggyel kapcsolatban a Google szóvivője elmondta: a találati listákon megjelenő linkek helyezését összetett algoritmusok határozzák meg többek közt annak alapján, hogy egy-egy weboldalra hány másik oldalról mutatnak linkek. - Nem tudunk és nem is fogunk változtatni a találati listáinkon, függetlenül az összegyűlő aláírások számától - tette hozzá.

Eközben mások más módon kívánják letaszítani első helyéről a Jew Watchot: A Jewschool elnevezésű blog tulajdonosa az ismert google bombing módszerrel érné ezt el. Blogján arra kéri az érdeklődőket, hogy honlapjukon helyezzenek el egy linket, mely a Google szerinti jelenleg harmadik helyezett Wikipedia.com online enciklopédia jew bejegyzésére mutat. Éppen, mert a találatok sorrendjét népszerűségük, illetve a rájuk mutató linkek sokasága is meghatározza, elegendő hivatkozás összegyűlte esetén ez sikerülhet is.