Határokon is átnyúlik a Közháló program

Vágólapra másolva!
2007 végére minden településen adott lesz a világhálós csatlakozási lehetőség, egy évvel későbbre pedig az összes kárpát-medencei magyar nyelvű közintézmény internet-eléréshez jut - jelentette be az informatikai miniszter.
Vágólapra másolva!

- A Közháló program keretében 2004 május elsején az uniós csatlakozás időpontjára az ország 2004 pontján fogunk közösségi internet-hozzáférési lehetőséget biztosítani - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter sajtótájékoztatón. Beszámolója szerint a szélessávú hozzáférést három ütemben. Az első lépcsőben, 2006-ig csaknem 20 milliárd forint áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy megteremtsék a közösségi internet szolgáltatást a közintézményekben az úgynevezett e-Magyarország pontokon. Így a többi között könyvtárakban, teleházakban, oktatási intézményekben, valamint a megyei ipar- és agrárkamarákban, MÁV-pályaudvarokon, egyetemeken és kispostákon is lesznek ilyen végpontok. - A lehetőség nyitott az egyházi intézmények előtt is - közölte hozzátéve: eddig csaknem száz lelkészi hivatal, plébánia nyert a pályázaton. 2005 szeptemberére a Közháló keretében 2350 településen lesz szélessávú internetkapcsolat, 2008-ig pedig minden kárpát-medencei magyar nyelvű közintézmény online lesz

A Közháló megvalósítására nyílt közbeszerzési pályázat után februárban 14 céget választottak ki, a távközlési és informatikai vállalkozások közösen vesznek részt a program fejlesztésében.


55 milliárdos uniós forrás

A szabad demokrata politikus szólt arról is: informatikai fejlesztésekre 2006 végéig összesen 55 milliárd forint értékű uniós forrásra lehet pályázni a gazdasági versenyképesség operatív program keretében. Közölte: a kis- és középvállalkozások például az interneten való megjelenésre, szolgáltatásokra pályázhatnak, az önkormányzatok portálok elkészítésére, szolgáltatások megjelenítésére - egy megyei jogú város akár teljes informatikai rendszerének kialakítására is -, valamint szélessávú hálózatfejlesztésre ott, ahol ez egyébként támogatás nélkül nem lenne gazdaságos. A pályázatokat előbbi kettőre januárban már kiírták, utóbbi előkészítésén még dolgoznak - közölte a miniszter.