Új biztonsági funkciókat kap a Windows

Vágólapra másolva!
Bill Gates egy napokban tartott előadásában olyan új technológiákat mutatott be, melyek alkalmazásával megfelelő védettséget lehet biztosítani az otthoni PC-knek a  hackerekkel és vírusokkal szemben.
Vágólapra másolva!

A Microsoft elnöke a San Franciscóban megrendezett RSA IT-biztonsági konferencián számos új biztonsági funkciót mutatott be, mellyel a Windows XP operációs rendszert vértezik majd fel az idei év folyamán megjelenő második javítócsomaggal (Service Pack 2).

A frissítés telepítése után az Internet Explorer böngésző alapból képessé válik majd a felnyíló (pop-up) reklámablakok blokkolására, illetve egy, a jelenleginél összetettebb, Windows Biztonsági Központ név alatt elérhető tűzfal-funkcióval egészül majd ki az operációs rendszer. Ez a komponens többek között jelzi majd a felhasználónak, ha nincs a gépre telepítve vírusirtó szoftver, s többek között azt is ellenőrzi, hogy annak adatbázisa friss-e. Az új szoftvereszköz ezenkívül még az egyes weboldalakon használatos ActiveX programkódokat is átvizsgálja, s figyelmezteti a felhasználót, ha kártékony kódot észlel azokban.

Gates emellett felvázolta azt is, hogy a Microsoft milyen módszerrel kívánja visszaszorítani a világszerte egyre nagyobb problémát okozó kéretlen reklámleveleket. Ennek keretében bemutatta a vállalat "e-mail-küldőazonosító" megoldását, amellyel megakadályozható, hogy a spam-levelek feladója hamis e-mail címekről küldjön ki leveleket. A megoldást kísérleti célből elsőként a Hotmail nevű e-mailszolgáltatásában vezeti majd be elsőként a Microsoft idén nyáron.