Újabb kütyük: digitoll és képnéző

Vágólapra másolva!
Leteszteltük a Nokia két új elektronikus kütyüjét: a digitális toll minden papírra írt információt rögzít, a képnéző segítségével pedig a kamerás mobilok memóriájában lévő fotókat tekinthetjük meg a televízió képernyőjén.
Vágólapra másolva!

A finn mobilgyártó az elmúlt tavasszal több más újdonsággal együtt egy különleges kütyüt mutatott be: a Digital Pen nevű eszköz hagyományos tollként használható, azonban saját memóriájában rögzíti a leírtakat, s bármikor képes átküldeni az információkat egy mobiltelefonra vagy a PC-re.

Forrás: [origo]A Nokia 40 gramm tömegű digitális tolla első ránézésre nagyban hasonlít hétköznapi társaihoz - bár némileg vastagabb azoknál. Használata gyakorlatilag semminemű számítástechnikai ismeretet nem igényel, mindössze le kell venni a kupakját, melynek hatására automatikusan bekapcsol, mindezt pedig szolid rezgéssel jelzi. Bár a Digital Pennel bármilyen papírra jegyzetelhetünk vagy rajzolhatunk, ám képességeit csak és kizárólag a hozzá mellékelt speciális jegyzettömbökkel lehet kihasználni.

Az alapcsomagban két jegyzetfüzet található: a kisméretű jegyzettömbbel MMS-eket készíthetünk, a nagyobbik, A/5-ös méretű mappába viszont akár jegyzeteket is lehet írni. A digitális toll 1 megabájtos beépített memóriájában összesen 100 teleírt A/5-ös oldalnyi szöveg raktározható, az eszköz lítium-polimer akkumulátora körülbelül 2 óra írást képes biztosítani. A nagyobbik mappa legutolsó oldalán szövegformázáshoz használható "ikonokat" találunk, amelyekre bökve a memóriába mentésre kerülő szöveg színét, illetve a tinta vastagságát választhatjuk ki: természetesen ezen opciók nincsenek hatással a tintával a papírra írt szövegre. A jegyzettömbökön kívül két műanyag kártyát is találhatunk a digitális toll dobozában: ezek egyike MMS-ek megszerkesztéséhez használható egyfajta "végtelenített papírként", a másikkal pedig címlista-bejegyzéseket hozhatunk létre s küldhetünk át a mobilra.

Egyszerű használat, drága papír

A Digital Penhez mellékelt jegyzetfüzetekkel kényelmesen lehet boldogulni: nem muszáj sorrendben haladni, az egyes oldalakra külön-külön is írhatunk, az egyes lapokra felírt információk mindig a megfelelő képbe kerülnek, így bármikor hozzáfűzhetünk egy-egy mondatot akár utólag is bármelyik laphoz.

Forrás: [origo]A digitális tollat kétféle eszközhöz csatlakoztathatjuk: mobiltelefonhoz vagy a PC-hez. Előbbi esetben a kapcsolódás Bluetooth vezeték nélküli adatátvitelen keresztül történhet, a használathoz azonban megfelelő, kompatibilis mobil készülékre van szükség (Nokia 3650, 6600, 6650, 7650). A PC-hez való illesztést egy USB portra köthető, hálózati tápcsatlakozást is igénylő dokkolón keresztül lehet megoldani, amely egyben a toll lítium-polimer akkumulátorának töltését is elvégzi. A PC-re történő mentés a készülék saját képformátumában történik, a mellékelt szoftver segítségével azonban bármikor elmenthetjük a webböngészők által is támogatott standard képformátumokba (BMP, JPEG, GIF).

Sajnos a közel 60 ezer forintba kerülő Digital Pen legnagyobb hátránya abban rejlik, hogy csak speciálisan mintázott papírral lehet használni: az Esselte cég által gyártott különleges jegyzettömböket a cég weboldaláról Magyarországra meg sem lehet rendelni, de ezek ára egyébként is rendkívül borsos: egy ötdarabos szettért 30 eurót, azaz közel 8 ezer forintot kell fizetni, amely vélhetően a legelszántabb felhasználó kedvét is elveszi a digitális toll megvásárlásától. Még szerencse, hogy az eszközzel standard tollbetéteket lehet használni, így legalább ezek nem jelentenek extra költséget a felhasználónak.

A jövő előfutára

Górcső alatt a Nokia új okostelefonja/techbazis/mobil/20031127teszt.htmlNokia linkgyűjteményhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/010/368

Mindazonáltal a Nokia Digital Pen egy újfajta technológia előfutárának tekinthető: helyzete nagyban hasonlít a korai optikai egerekére, amelyeket még csak speciális alátéttel, nehézkesen lehetett használni, a manapság kapható típusok azonban már bármilyen felülettel boldogulnak, gyakorlatilag ugyanúgy lehet használni őket, mint "golyós" társaikat. Jelenlegi ára és funkciói mellett inkább érdekes játékszernek, mintsem egy széleskörűen használható digitális eszköznek tekinthetjük, kíváncsian várjuk azonban a Digital Pen jövőben megjelenő új változatait, amelyek talán nem küszködnek majd olyan gyerekbetegségekkel, mint a jelenlegi modell.