A Windows-kódra vadászik a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Microsoft a szerzői jogokra hivatkozva kísérli meg levadászni a két hete az interneten felbukkant, titkos Windows-kódrészleteket tartalmazó fájlokat.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes, a szoftvercég két héttel ezelőtt bejelentette, hogy Windows 2000 és NT operációs rendszerek forráskódjának egy kis részlete valamilyen módon az internetre került. A Microsoft szoftvereinek forráskódját csak különmegállapodások alapján adta ki kevés számú partnerének.

A szoftveróriás csütörtökön bejelentette, hogy a napokban számos olyan felhasználót szólított fel levélben a kérdéses programkódokat tartalmazó fájlok világhálóról való eltávolítására és törlésére, akik korábban mások számára elérhetővé tették ezeket. A levelekben a Microsoft elmagyarázza, hogy a szellemi tulajdonjogát képező, gyártási titoknak minősülő szoftverkódok jogtalan felhasználása illegális, mivel sok felhasználó ennek sincs tudatában - nyilatkozta a vállalat szóvivője.

A Microsoft emellett egyes fájlcserélő hálózatokon is figyelmeztetéseket helyezett el a kódok internetes megosztásával kapcsolatban, melyek az ehhez kapcsolódó keresések végrehajtásakor jelennek meg a felhasználó előtt. A társaság közleménye szerint egyébként a programkódok mások számára elérhetővé tétele, letöltése és használata egyaránt törvénybe ütköző, ezért pert kezdeményez az e cselekedeteket elkövető személyek ellen. A hírek szerint több mint 2 éves szoftverkódban eddig egyetlen - az Internet Explorer böngésző 5-ös verzióját érintő - biztonsági hibát találtak.