Hatástalan a spamellenes törvény

Vágólapra másolva!
Egyes szakértők szerint csupán a spam e-mailek mennyiségének minimális csökkenését érte el azzal az amerikai kormányzat által decemberben elfogadott törvénnyel, amely a kereskedelmi reklámlevelek kiküldését szabályozza.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes, George Bush tavaly december közepén írta alá a kongresszusban a A CAN-SPAM (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act) törvényt, amely a reklámlevelek kiküldését szabályozza az Egyesült Államokban. törvényt sok bírálat érte többek között azért is, mert számos állam helyi törvényeit felülbírálva az "opt-out" nevű reklámlevélküldési eljárást legalizálja, amely az e-mail címek felhasználóinak előzetes beleegyezése nélkül is lehetővé teszi a reklámlevelek küldését, csupán a leiratkozásra való lehetőséget követeli meg.

Az e-mailszűrő szolgáltatást üzemeltető amerikai Postini cég felmérése szerint az új törvény csupán minimális hatással volt az USA-ban, és világszerte egyre nagyobb gondot okozó spam-problémára - számolt be a BBC. A társaság szűrőrendszerei idén januárban több mint négymilliárd üzenetet vizsgáltak át, s az e-mailforgalom 79 százalékát minősítették kéretlen reklámnak, amely csupán 1 százalékos csökkenést jelent tavaly decemberhez képest. A társaság szakemberei a statisztikák alapján úgy vélik, a spamellenes törvénynek egyelőre minimális elrettentő hatása volt a spammerekre. Más kritikusai szerint a CAN-SPAM révén nem csökken a kéretlen reklámlevelek aránya, a nem túl szigorú törvény sok vállalkozást egyenesen spamelésre buzdíthat.