Különös domainnév-vitában a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Microsoft érdekes feladattal bízta meg jogászait: a vállalat szerint egy kanadai fiatal illetéktelenül jegyezte be a nevéből álló, kiejtésében a Microsoft szóra hasonlító domainnevet.
Vágólapra másolva!

A www.mikerowesoft.com internetes cím mások általi bejegyzése sérti a vállalat jogait, és éppen ezért kéri jelenlegi tulajdonosát, hogy azt számára átadja - áll a Microsoft levelében, melyet a domain bejegyzőjéhez, a kanadai Mike Rowe-hoz juttatott el. A cég szerint a határozott kérésre az adhat okot, hogy a mikerowesoft kifejezés angol fonetikája igen erősen hasonlít a Microsoft szóéra.

A 17 éves Mike Rowe elmondta: a címet 2003 nyarán jegyeztette be saját maga számára, s azóta ezen webdesign munkáit publikálta. A középiskolás diák ezután még novemberben kapott egy e-mailt a Microsoft jogászaitól, melyben a társaság tudatta vele fent említett kifogását és kérését. Miután Rowe ezt visszautasította, a cég újra felszólította a domain átadására, hozzátéve: ebben az esetben kompenzálná a diák költségeit, melyet a cím bejegyzésére költött. Ezt követően Rowe a szerinte körülbelül 10 dolláros értéknek megfelelő költségtérítést elutasította, s válaszlevelében 10 ezer dollárért hajlandónak mutatkozott a cím átadására. - Ezt a felajánlást ma már bánom - nyilatkozta a Register című brit informatikai magazinnak. Ezt jól is teszi, hiszen e miatt a felajánlás miatt könnyen ráhúzhatják a domainkalózkodás vádját, mint azt egy későbbi levelében a Microsoft ezt meg is tette.

A domain hovatartozása ügyében előreláthatóan az ilyenkor illetékes World Intellectual Property Organization (WIPO) dönt majd, bár a legutóbbi fejlemény szerint a Microsoft visszakozni látszik. A ZDNet hírmagazinnak nyilatkozva a társaság egyik szóvivője elmondta: a cég védjegyeinek védelméről minden esetben gondoskodni akarnak, ám lehetséges, hogy fellépésük határozottabb volt, mint amit az ügy komolysága igényelt volna. Hozzátette: reméli, hogy az esetet mindkét fél elégedettségére le tudják zárni.