Kinevezték a hírközlési tanács tagjait

Vágólapra másolva!
Kedden kovács Kálmán informatikai miniszter kinevezte a távközlési piacot kontrollálni hivatott Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának (NHHT) tagjait. Az új hírközlési törvény erős jogkörökkel ruházza fel a szervezetet.
Vágólapra másolva!

A miniszter három évre nevezte ki Bánhidi Ferencet, aki 2002 óta a Hírközlési Felügyelet alelnöke és a Hírközlési Főfelügyelet vezetője. A tanács tagja lesz három évre Debreczeni Sándor, az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagja, Hidasi István, a Hírközlési Döntőbizottság tagja. Öt évre nevezték ki Nyevrikel Emíliát, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem oktatóját, Rácz Zsoltot, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkárát, valamint Rozgonyi Krisztinát, a szaktárca szakértőjét. A miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a tagok kiválasztásában a jogi és közgazdasági ismeretek domináltak.

A testület elnöke, Pataki Dániel, az IHM hírközlésért felelős helyettes államtitkára lesz. Az új Nemzeti Hírközlési Hivatal Tanácsa január 1-jétől áll fel. A szintén januártól hatályban levő új hírközlési törvény erős hatósági jogosítványokat ad a Hírközlési Felügyelet utódjának, a Nemzeti Hírközlési Tanácsnak, így az új hatóság a korábbinál nagyobb bírságokat és komolyabb szankciókat szabhat ki majd annak érdekében, hogy a piaci szereplőktől kikényszerítse a jogszabálykövető magatartást. A megszűnő Hírközlési Felügyelet, illetve a Döntőbizottság feladatait a Nemzeti Hírközlési Hatóság veszi át, amelynek irányító testülete a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa.

Kovács Kálmán újságírói kérdésre elmondta: a tanács elnöke közigazgatási államtitkári, míg a tagok helyettes államtitkári besorolásnak megfelelő bérezést kapnak.

MTI-[origo]