Idén tízszer annyi bírság a távközlési piacon

Vágólapra másolva!
A Hírközlési Felügyelet (HíF) az idén 244 esetben 84 millió forint bírságot szabott ki a távközlési piac szereplőire, szemben az egy évvel korábbi 105 esettel és 8 millió forintos összeggel - közölte Frischmann Gábor, a szervezet elnöke szerdán sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az elnök elmondta, hogy az idén 30 ezer ügyben 20 ezer határozatot hoztak, aminek kevesebb mint 1 százalékát fellebbezték meg az érintettek. A fellebbezések háromnegyedét másodfokon elutasították, s így az eredeti határozat lépett érvénybe. Frischmann kifejtette, hogy több vezetékes szolgáltató esetében is megkezdődtek a január 1-jétől megvalósítandó számhordozhatósággal kapcsolatos tesztüzemmódok, így például a Matávnál, illetve több alternatív távközlési szolgáltatónál és mobilcégnél.

Az elnök elmondása szerint a felügyelet költségvetési előirányzata 12 milliárd forint, ám a HíF működése ennél 10 százalékkal kevesebbe kerül a hatékonyságjavító és költségcsökkentő intézkedések következtében. A 12 milliárd forintos összegből mintegy 2,5 milliárd forint az az áfatartalom, ami a hatósági díjakat terheli, s amit a HíF befizet a költségvetésnek. Az elnök elmondta, hogy a HíF idei keretlétszáma 490 fő volt, de ezt sohasem töltötték ki. Fischmann közölte, hogy a kormányzati takarékossági intézkedések a HíF-et, illetve jogutódját, a Nemzeti Hírközlési Hatóságot is érintik. Ennek értelmében a szervezetnek február 29-ig 10 százalékkal kell csökkentenie létszámát.

Szintén szerdai hír, miszerint a jövő évtől a HíF jogutódjaként működő Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke Pataki Dániel lesz. Pataki jelenleg az informatikai minisztérium helyettes államtitkára.