Jövő évtől bővülhet az e-aláírás szerepe

Vágólapra másolva!
2004-től többek számára lesz kötelező az adóbevallás elektronikus formájának használata. Az Országgyűlés döntése optimális esetben tág teret adhat az e-szignó hazai elterjedéséhez - véli az egyik elektronikusaláírás-szolgáltató.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés döntése alapján 2004. február 1-től a Kiemelt Adózók Igazgatóságához tartozó ügyfeleken túl a 3000 legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózó is köteles elektronikus úton teljesíteni adóbevallását, 2005. január 1-től pedig minden adózó számára megnyílik a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének elektronikus formája az APEH felé. Közleménye szerint a digitálisaláírás-szolgáltató Netlock Kft. üdvözli az Országgyűlés döntését, és reményét fejezi ki, hogy a várhatóan elektronikus aláírással történő bevallások hitelesítéséhez szükséges tanúsítványok az elektronikus aláírásról szóló törvény szellemének megfelelően a piacról lesznek beszerezhetők.

A november 10-én elfogadott törvénycsomagban az Országgyűlés megerősítette az elektronikus aláírás különböző területeken való felhasználhatóságát. Az egyik legfontosabb területen, az adóbevallásnál, az adózás rendjéről szóló törvény a Pénzügyminisztérium hatáskörébe utalta az elektronikus adóbevallás részletes szabályainak kialakítását. A Netlock reméli, hogy az adóbevallások hitelesítéséhez használt, jelenleg az adóhivatal által kiadott tanúsítványok kibocsátása, később piaci alapon működhet majd Magyarországon, az elektronikus aláírásról szóló törvény szellemének megfelelően és versenyjogi szempontból is megnyugtató módon. Ez annál is inkább kívánatos lenne, mert EU-s versenyjogi szempontból már most is aggályos, hogy még mindig, jelenleg már indokolatlanul, az állam biztosít tanúsítványokat - véli a cég.

A törvényjavaslat elfogadása reményt keltő azon területek számára, ahol szintén fontos a hiteles elektronikus kommunikáció és az adatvédelem, Így a számvitelben, az elektronikus kereskedelmi ügyletekben, a cégjegyzési eljárás vagy a közigazgatási eljárások során. A felhasználási területek köre pedig egyre szélesedik - közölte a Netlock.


PIN-kód és e-szignó

2003. szeptemberében a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal az Országgyűlés elé terjesztette az adótörvény-módósítások javaslatát, amely szerint az adóbevallások elektronikus formában való benyújtása esetén az adózók autentikációja PIN-kód felhasználásával történt volna. A hírre azonnal reagált a szakma. A Netlock és a MÁV Informatika, Magyarország két minősített hitelesítés-szolgáltatója, szeptember 21-i közös közleményükben hívták fel a figyelmet a két eljárás közötti jelentős technológiai és felhasználhatósági különbségre. A adózás rendjéről szóló, november 10-én elfogadott, újrakodifikált törvény szerint végül az adóhivatal továbbra is az elektronikus aláírás megbízható módját fogja alkalmazni az adóbevallások hitelesítésekor jövő év február 1-ig.