64 páros az unoka-nagyszülő informatikai versenyen

Vágólapra másolva!
Unoka-nagyszülő felállású csapatok indulhattak egy vasárnap megrendezett informatikai versenyen. A megmérettetésen induló legfiatalabb versenyző 4 és fél, míg a legidősebb 78 esztendős volt.
Vágólapra másolva!

A versenyre minden 12 évnél fiatalabb gyermek jelentkezhetett, de csak akkor, ha párban indult egyik legalább hatvan éves felmenőjével, nagy- vagy dédszülejével. Az információs társadalom magyarországi megvalósítását segítő Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Infórum) vasárnap azzal a céllal rendezte meg a vetélkedőt, hogy bebizonyítsa: egy informatikai rendezvény lehet családi program is, főként akkor, ha a legtávolabbi generációk közösen segítik egymást. Beck György, az Infórum vezetője elmondta: azt szorgalmazzák, hogy mind többen használják az információs világhálót, és fel akarják hívni a figyelmet a családi nevelés, a korosztályok közötti kapcsolatok és az informatika fontosságára. Különösen örvendetes, ha nemcsak a legfiatalabbak nemzedéke, hanem minden korosztály megismeri az informatika előnyeit, és ha ezt a generációk együtt teszik.

Az ELTE természettudományi karának számítógépterme vasárnap 11 órától benépesült és zsibongó piaccá változott. 64 páros jelentkezett, mindegyikük egy szaktanárok által összeállított feladatsort kapott. A legfiatalabb versenyző 4 és fél éves, míg a legidősebb 78 esztendős volt. A vetélkedést Nagy Anikó 62 éves nyugalmazott bibliográfus, budapesti nagymama és 8 éves unokája, Nagy Zita Dorottya nyerte. A legjobb páros egy notebookot, a két második helyezett pár egy-egy digitális fényképezőgépet, a három harmadik helyen végző egy-egy kulturális anyagokból és játékokból álló szoftvercsomagot kapott, továbbá különdíjban részesült a legfiatalabb és a legidősebb versenyző.

Csepeli György, az IHM politikai államtitkára közölte: az idősek informatikai írástudásának fejlesztése, internetes jelenlétük bátorítása érdekében az Infórum és az IHM közös pályázatot hirdet 2004 elején nyugdíjasok számára, hogy az interneten tegyék közzé visszaemlékezéseiket, emlékeiket, életútjukat, lehetőség szerint multimédia - kép-, hang-, mozgókép-elemekkel kiegészítve.