Leica: új, 5 megapixeles digikamera

Vágólapra másolva!
A Leica bejelentette a Digilux 2-t, mely 5 megapixeles szenzora mellett kiváló optikai minőséget kínál. Az új gépet a gyár "analóg" digitális kamerának nevezi, utalva a kialakítás hagyományos fényképezőgépekhez való hasonlóságára.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A klasszikus Leica-design mellett a kamerán a legszembeötlőbb a digiteknél nem megszokott objektív, amely egy Leica Dc Vario-Summicron lencse. Az objektíven, akárcsak az analóg gépeknél, találunk zoom gyűrűt, élességállító gyűrűt, valamint blendegyűrűt is. Az analóg jelleget tovább fokozza, hogy a záridő egy tárcsáról állítható. Az objektív átfogása kisfilmes rendszerben 28-90 mm, melyhez F2,0-2,4 (!) induló fényerő tartozik. A közelpont 30 cm. A képeket 2/3 collos 5 megapixeles CCD rögzíti, így a maximális képméret 2560 x 1920 képpont. A képek RAW, illetve JPEG formátumban kerülnek a SecureDigital memóriakártyára.

A képkivágást a dioptria-korrekciós elektronikus keresővel állíthatjuk be, de természetesen használhatjuk erre a nagyméretű (2,5 collos) TFT LCD kijelzőt is. A CCD érzékenysége ISO 100 / 200 / 400 értékekre állítható. Természetesen az expozíciós értékek manuálisan állíthatók, a felvételi üzemmódok: Program AE, Rekeszprioritás, Záridőprioritás, Manuális. A fénymérés kiértékelő, középre súlyozott és spot üzemmódokban használható, továbbá expozíció korrekció is alkalmazható. A legrövidebb záridő 1/4000, a leghosszabb 8 másodperc. A gépben található beépített vaku, de külső rendszervaku csatlakoztatására is van lehetőség. Számítógépre USB kábelen keresztül tölthetők fel a képek, továbbá USB kábellel közvetlenül nyomtathatók a felvételek a PictBridge szabványt támogató printereken. Az üzemeltetéshez speciális lítium-ion akkumulátor szükséges.