Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Curse: The Eye of Isis

Vágólapra másolva!
A tizenkilencedik század végére kalauzolja el az úgynevezett túlélős-horrorjátékok rajongóit az Asylum kalandjátéka, a Curse: The Eye of Isis.
Vágólapra másolva!

Mielőtt belefognánk a játék ismertetésébe, essen néhány szó a fejlesztőről, már csak azért is, mert eddig enyhén szólva nem a horror műfajban jeleskedtek. Sőt! Az Asylum olyan játékokkal örvendeztette meg a PlayStation tulajdonosokat, mint a PowerPuff Girls, vagy a Teletubbies konzolos feldolgozásai. Ezek ismeretében némileg tán meglepő, hogy a Resident Evil nyomdokaiba lépnek a PC világában, de hát a rablóból lesz a legjobb pandúr.

Mint azt a bevezetőben olvashatták, a játék a viktoriánus korba repít bennünket, a címből pedig az derül ki, hogy az ókori Egyiptom kincsei és legendái is a reflektorfénybe kerülnek. És való igaz: a játékos Darien Danet és Victoria Suttont személyesíti meg, kik gyermekkoruk óta jó barátok, és a programban egy, a British Museumból elcsent szobor, Ízisz szeme nyomába eredhetnek.

A program abban is a Residen Evil vonulatához hasonlítható a klasszikus kalandjátékokkal szemben, hogy a rejtélyek feltárása mellett most is gyakran kell fegyvereinkhez nyúlni az utunkat álló ellenségek megfékezésére. Egyiptomos játékról lévén szó, igazán széles tárháza nyílna a bevetendő szörnyetegeknek, de sajnos meg kell elégednünk múmiákkal, akik ráadásul nem többen gyolcsba csavart golyófogóknál.

Sajnos a helyszínek számát illetően sem érezhetjük magunkat túlságosan elkényeztetve. A játék a múzeumban indul, majd miután rájöttünk, hogy mi történt a szoborral, London csatornáiban találjuk magunkat. Innen a kikötőbe kerülünk, ahol egy hajó fedélzetén megkezdjük utazásunkat Egyiptomba, ahol egy piramis belsejében fogjuk bevégezni kalandjainkat - remélhetőleg élve.

Az irányítást illetően a fejlesztők egy az egyben lemásolták a Resident Evil kezelési rendszerét, ami nem is volna baj, ha át lehetne konfigurálni az irányításhoz használt billentyűket. De nem lehet, így meg kell elégednünk az eredeti beállításokkal. Ennek tetejébe a kameramozgás sincs a helyzet magaslatán, így gyakran előfordul majd, hogy olyan ellenfelekkel harcolunk, akiket nem is látunk, és időnként szó szerint fejjel megyünk majd a falnak.

A beállíthatatlan irányítás és az ügyetlen kamerakezelés ismeretében különösen kellemetlen, hogy nem lehet tetszőleges helyeken mentenünk. A "saving point" kimerül egyiptomi barátunk Abdul Wahid személyben, aki a pályák kritikus pontjain vár minket, és ha sikerül elérnünk, akkor az állás is mentésre kerül. Hogy még kevesebb örömünk legyen, a mellékelt térkép szinte használhatatlan, és még bejegyzéseket sem tehetünk rajta, így Abdul komát igencsak nehéz lesz megtalálni.

Azért akad terület, ahol a játék kiemelkedik, ez pedig nem más, mint a grafika és a hanghatások. Mind a karakterek, de különösen a háttér, és annak objektumai kellő részletességgel kerültek kidolgozásra, a fény-árnyék hatások remek alkalmazása pedig remekül teremti meg a rettegés hangulatát. Ehhez járulnak a kellően vérfagyasztó, mélyből feltörő sikolyok, lihegések, és a soha meg nem szűnő lépések visszhangja.

A Curse: The Eye of Isis tipikus képviselője a napjainkban sajnos egyre gyakoribb, rendkívül impozáns megjelenésű, de tartalmilag meglehetősen gyenge játékoknak. Akiknek nagyon bejön a "múmiás" hangulat, és nagy rajongói a Resident Evilnek, azok ne hagyják ki, de tartunk tőle, hogy a szép grafika még nem lesz elegendő, hogy sokakat a program elé ültessen.

Rendszerkövetelmény:

RAM128 Mbyte RAM
HDD700 MB


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről