Hazai frekvenciamonitor-rendszert adtak át

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is átadták a Hírközlési Felügyelet (HíF) spektrum monitoring rendszerét pénteken Budapesten. A rendszert 2005-ig fokozatosan fejlesztik tovább.
Vágólapra másolva!

A teljes egészében 2005-re elkészülő, a frekvenciasávok használatával kapcsolatos mérő és zavarelhárító rendszer összesen 2,5 milliárd forintba kerül. Ennek az első, 1,5 milliárd forint értékű fixtelepítésű rendszerét adták át.

A monitoring rendszer mintegy 1 milliárd forintos beruházással egy mobil résszel egészül majd ki 2005-re. Az országos mérő és zavarvizsgáló rendszernek több funkciója is van, így például ellenőrzi a rádióállomásokat, felderíti a nem engedélyezett, illegális frekvenciahasználatot, adatokat szolgáltat a frekvenciasávok felhasználásáról és foglaltságáról, illetve nemzetközi együttműködés keretében megfigyelési adatokat gyűjt a határ menti koordinációhoz a társhatóságok számára.

A monitoring rendszer teljes kiépítését három ütemben határozták meg: az első szakaszban napjainkig mérőállomásokat és antennákat állítottak fel országszerte, míg a következő egy évben informatikai fejlesztéseket végeznek. Az utolsó szakaszban a mobilrendszerek csatlakoztatása következik a hálózathoz.