Egységes adatvédelmi szabályozás az Unióban

Vágólapra másolva!
Október utolsó napján lépett életbe az elektronikus kommunikáció bizonyos területeit szabályozni kívánó új európai uniós direktíva. A szabályozásban középponti szerepet kap a kéretlen e-mailek és az internetes felhasználói információk kérdésének kezelése.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság október 31-én kiadott közleményével egy időben lépett életbe az uniós tagországokban a személyes információk és a magánszféra védelmét az elektronikus kommunikáció terén szabályozó direktíva. A direktíva olyan alapelveket tartalmaz, melyek az internetes és mobil távközlés megbízhatóbbá és biztonságossá tételére szolgálnak - tájékoztatott a bizottság. A deklaráltan technológiasemleges direktíva több, napjainkra középpontinak számító kérdéskört kíván szabályozni.

Az internetezők online "mozgását" azonosító cookie-k például csak abban az esetben alkalmazhatók, amennyiben a felhasználót előzetesen egyértelműen tájékoztatják annak későbbi felhasználásáról. A felhasználó számára minden esetben lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a számítógépének ilyen jellegű azonosítását visszautasítsa - áll a direktívában.

A mára Magyarországon is rendkívüli mértékben elharapózott spamek kérdését egyszerűen próbálja szabályozni a direktíva: a meglévő fogyasztói kapcsolatokat érintő kevés kivétellel az e-mailes marketing csak a címzett előzetes hozzájárulása esetén engedélyezett. Ez az úgynevezett "opt-in" forma egyaránt vonatkozik SMS-re és más, mobil vagy fix terminálon keresztül kapott elektronikus üzenetekre is. Az irányelvek között szintén szerepel a mobiltávközlési hálózatokon generálódó, a mobiltelefonálók térbeli helyére utaló információk kezelésére vonatkozó szabályozás. Ennek értelmében ilyen jellegű adatok csak az előfizető engedélyével használhatók fel vagy továbbíthatók. A szöveg bizonyos esetekben engedélyezi ennek feloldását. Ilyen a veszélyhelyzetekben az illetékes szervezetek számára való adattovábbítás, vagy hasonló módon különleges esetekben - szigorú feltételek mellett - a rendvédelmi szervek tájékoztatása.

- A személyes adatok védelmének szabályozása kulcsfontosságú lehet a felhasználói bizalom erősítésében az elektronikus kommunikáció terén - közölte Erkki Liikanen, az Európai Bizottság információs társadalom főbiztosa. Hozzátette: ez a bizalom, illetve az adatbiztonság megfelelő szintje alapvető az elektronikus kereskedelmi formák elterjedéséhez.