Mégsem perli a nyugdíjast a hanglemezipar

Vágólapra másolva!
Az amerikai hanglemezipar visszavonja keresetét, melyben mp3-ak illegális letöltésével vádol egy 66 éves asszonyt. Az iparági szervezet sokszor tévesen azonosíthatja a letöltögetőket - állítják a jogvédők.
Vágólapra másolva!

Az amerikai RIAA szerdai közleményében megerősítette, hogy megszüntette a bostoni Sarah Ward ellen kezdett perét. A lemezipari szövetség vádjában szerzői joggal védett zenei anyagok internetes fájlcsere hálózaton való letöltésével vádolta a 66 éves nyugdíjast. A lépés hátterében a fájlcsere-rendszerek felhasználóinak lehetséges téves azonosítása állhat: a RIAA állítása szerint a amerikai asszony a Kazaa szoftver használatával követte el jogsértéseit, Ward ezzel szemben közölte: a vádiratban szereplő IP-címen ő kizárólag Apple számítógépet használ, s a Kazaa erre a platformra egyáltalán nem hozzáférhető.

Az iparági szövetség egyik szóvivője, Amy Weiss elmondta: a RIAA szerint nincsen szó téves azonosításról, ennek ellenére jelen körülmények közt visszavonják a Ward elleni beadványt. - A vizsgálatok során a lehető legkörültekintőbben járunk el. Amennyiben valaki megalapozott állításokkal lép elő, szüneteltetjük az ellene indított pert és újra átnézzük az ügyet.

Fájlcserélő rendszerek linkjeihttp://vizsla.origo.hu/katalogus/informatika/szoftverek/fajlcserelo_rendszerek/

Míg korábban a RIAA inkább a fájlok online cseréjét lehetővé tevő szoftverek fejlesztői ellen lépett fel, ezek felemás sikere után a letöltögetők egyedi levadászása mellett döntött. Legutóbb szeptember elején számoltunk be arról, hogy a szervezet több száz pert indított magánszemélyek ellen az Egyesült Államokban. Ezek között volt Sarah Ward és többek közt a 12 éves new yorki Brianna Lahara is. A hasonló esetekben hangját sűrűn hallató amerikai Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédő szervezet szerint a vizsgálat során hiba csúszhatott a felhasználók IP-címének azonosításába, így kerülhetett a különben a Comcast szolgáltatón keresztül internetező nyugdíjas is a RIAA feketelistájára. Az EFF a hasonló problémák esetleges gyakori előfordulására hívja fel a figyelmet.