Internet-terepen nyitna a kommunista Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea, a világ egyik legelzárkózóbb országa, a szélessávú internet fejlesztésének tervével foglalkozik, hogy a külvilággal javítsa az üzleti kapcsolatait.
Vágólapra másolva!

Ezt Lord David Alton, a brit Felsőház tagja közölte Pekingben, azután, hogy hatnapos phenjani látogatósa befejeztével Pekingbe érkezett. Elmondta, hogy Ri Jong-nam észak- koreai kereskedelmi miniszter ismertette vele az internet fejlesztési tervet, amelynek keretében az észak-koreai hálózatot a nemzetközi internethez kötnék. Ri azt is elmondta, tudatában vannak e kérdés politikai és gazdasági vonatkozásai szoros kapcsolatának.

Észak-Koreában csak nagyon kevesen, a megfelelő politikai kapcsolatokkal rendelkezők juthatnak hozzá a belső hálózathoz. Ez csak Phenjanban működik, de pontosan nem tudni, hogy milyen széles körben. Kim Dzsong Il észak-koreai vezető minden esetre rendszeresen kutat a világhálón, fanatikus internetező - mint mondják. Dél-Korea ezzel szemben a széles sávú internet hozzáféréssel a világ egyik legjobban ellátott országa. A 16 millió dél-koreai háztartás 65 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel.