Videojáték motiválta a gyilkosságot

Vágólapra másolva!
Egy videojátékból ellesett módszert követve nyitott tüzet két amerikai tizenéves az autópályán elhaladó autókra. Miközben az elkövetők javítóintézetbe kerültek, az áldozat családja a játékipart okolja. A két tinédzser még június végén próbálta gyakorlatba átültetni a Grand Theft Auto című számítógépes játékban látottakat.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Grand Theft Auto - Vice City

A 16 éves William Buckner és két évvel fiatalabb öccse, Joshua, Newport városa közelében vettek fel lesállást az autópálya mellett egy erdős részen, majd a vizsgálat szerint mintegy negyven töltényt lőttek ki az elhaladó járművekre egy vadászpuskából. A lövések egy sérültet és egy halálos áldozatot követeltek. Egy tennessee-i bíróság augusztus végi ítélete szerint a testvérpár fiatalkorúak javítóintézetébe kényszerül.

Akciójátékok linkjei a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/szorakozas,_pihenes,_sport/szorakoztatoipar/jatekok/akciojatekok/ESRB.org - a játékok besorolásárólhttp://www.esrb.org/

A vizsgálat során a testvérek elmondták: tettüket a Grand Theft Auto (GTA) című akciójátékban látott jelenetek motiválták. A GTA-sorozat harmadik és negyedik (Vice City) részében a játékosok egy bűnöző szerepébe bújhatnak, akinek fokozatosan kell egyre feljebb lépkednie a maffia ranglétráján.

Eközben nehezen kerülheti el a többi karakter, így például az őt üldöző rendőrök halomra gyilkolását - a lehető legváltozatosabb eszközökkel, ezek között géppisztoly ugyanúgy szerepel, mint láncfűrész vagy kalapács.

A tinédzserek ügyének legutóbbi fordulataként az áldozat családja pert indított a GTA-játékok kiadója, a Take Two Interactive ellen. A 45 éves Aaron Hamel családjának jogi képviselője az ABC Newsnak elmondta: egyre nyilvánvalóbb, hogy tenni kell az erőszakot nyíltan ábrázoló játékszoftverek korlátlan terjedése ellen. A filmekhez hasonlóan egyébként a játék esetében is léteznek előírások, melyek különböző korhatárokat állapítanak meg egy-egy program esetében. A GTA utolsó két része az Egyesült Államokban "M" jelölésű, e szerint a játék 18 éven aluliaknak nem ajánlott.