12 éves gyereket perelt a lemezkiadók szövetsége

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége 24 órával kitűzését követően kétezer dolláros pénzbüntetésért cserébe ejtette a pert egy 12 éves amerikai lány ellen, aki internetes fájlcserélőkön illegálisan osztott meg zenefájlokat másokkal.
Vágólapra másolva!

A New Yorkban élő Brianna Lahara azon 261 magánszemély egyike, akik ellen az RIAA a napokban szerzőijog-sértés címén pert indított. Az amerikai zeneipar érdekvédelmi szervezetének jogászainak végül sikerült kompromisszumot kötnie a tinédzser anyjával, így 2000 dolláros pénzbüntetés ellenében ejtették a lány ügyét. Az RIAA nyár elején négy amerikai egyetemistát fogott perbe szerzői jogok által védett anyagok illegális cseréje miatt. A négy hallgató végül beleegyezett, hogy megfizeti a szervezet által igényelt, személyenkénti 12-17 ezer dolláros kártérítést, noha a hatályos törvények alapján a bíróság akár jogsértésenkénti 150 ezer dolláros büntetést is kiróhat a fájlmegosztókra.

Fájlcserélő rendszerek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/informatika/szoftverek/fajlcserelo_rendszerek/

Az RIAA közlése szerint a hét elején perbe fogott internetezők közül többel is sikerült megállapodást kötnie, akik háromezer dollár körüli pénzbüntetést fizetnek szerzői jogsértéseikért. Ugyanakkor a szövetség arra számít, hogy a későbbi megállapodások keretében magasabb összegű pénzbüntetések kiszabására is sor kerül majd.