Új Duron processzorok az AMD-től

Vágólapra másolva!
Az Advanced Micro Devices (AMD) újjáélesztette Duron nevű alsókategóriás processzorcsaládját. Az amerikai lapkagyártó fejlődő országoknak szállít az új olcsó chipekből.
Vágólapra másolva!

Az AMD képviselői hétfőn hivatalosan is megerősítették azokat a híreket, melyek szerint a vállalat újjáélesztette a korábban már sutba dobott Duron processzorcsaládját. Az 1,4 GHz, 1,6 GHz és 1,8 GHz-es órajelen működő új Duron lapkákat a vállalat többek között Kínában és Latin-Amerikában – értékesíti, és a chipek csak korlátozott mennyiségben érhetők el. Az új Duronok egyik érdekessége, hogy elődeiknél egy kicsivel gyorsabb rendszerbusszal rendelkeznek, s nem 180, hanem 130 nanométeres gyártási eljárással állítják elő őket.

A vállalat vezetése még tavaly áprilisban jelentette be, hogy 2002 végéig kivonja a piacról Duron processzorait. A gyártó legutóbb 2002 januárjában hozott ki új változatot az asztali PC-kbe szánt alsókategóriás processzorból, amely 1,3 GHz-en működött. Korábbi hírekkel ellentétben a vállalat várhatóan 2004-ben is folytatja a 2001 óta gyártott, a Duronnál drágább Athlon XP processzorainak gyártását - a jelenleginél fejlettebb, 90 nanométeres gyártási technológiával.