Szeptembertől hívható olcsóbban a Westel

Vágólapra másolva!
A vállalat bejelentése szerint szeptemberről vezetékes telefonról 6-8 százalékkal lehet majd olcsóbban hívni westeles számokat. A csökkentésre a Hírközlési Döntőbizottság korábbi határozata nyomán kerül sor.
Vágólapra másolva!

A Westel bejelentette, hogy szeptember 1-jétől a mostani tarifákhoz képest 6-8 százalékkal olcsóbban lehet majd vezetékes számról a cég mobiltelefonos ügyfeleit felhívni. Minderre a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) júliusi határozata értelmében kerít sort a szolgáltató. A HDb a nyár elején arra kötelezte a Westelt, hogy az mérsékelje végződtetési díjait vezetékes-mobil hívások esetén. A végződtetési díjak csökkentése az Informatikai és Hírközlési Minisztérium június végi rendelete szerint meg kell hogy jelenjen a vezetékes szolgáltatók tarifáiban is. A Westel a HDB döntését továbbra is kifogásolja, azonban jogkövető magatartást tanúsít, ugyanakkor kifogásolja, hogy a csökkentésre a mobilpiacon egyedüliként kötelezték a céget - áll a vállalat közleményében.

A Hírközlési Döntőbizottság korábbi határozata szerint a Westel és a Pannon GSM is úgynevezett jelentős piaci erővel bíró szereplő lett az összekapcsolási piacon. E döntés szerint mindkét szolgáltatónak a hosszú távú, előremutató különbözeti költségek (LRIC) modellje alapján kellene kialakítaniuk a vezetékes hálózatokból fogadott hívások végződtetési díját.

A HDB döntését a Pannon GSM a fővárosi bíróságon megfellebbezte, a bíróság pedig felfüggesztette a HDB döntés végrehajtását, és a felfüggesztés annak ellenére érvényben van ma is, hogy első fokon a bíróság a HDB-nek adott igazat. A Pannon a Legfelsőbb Bírósághoz fordult az ügyben, amelynek döntése késő ősszel várható.