Szuperbiztos tenyérgép a HP-tól

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Hewlett-Packard kézi számítógépét, mely ujjlenyomat-olvasóval védekezik az illetéktelen felhasználás ellen. Az iPAQ H5450-es vezeték nélküli internetelérésre is képes.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Az idei évben került piacra Magyarországon a Hewlett-Packard legújabb, iPAQ 5450-es típusjelzésű high-end kézi számítógépe. Bár az eszköz hasonló funkciókkal bír, mint a korábbi HP tenyérgépek, egy sor fejlesztést tartalmaz: szívét egy 400 MHz-es Intel Xscale PXA250-es lapka, valamint 64 megabájt memória (plusz 48 megabájt flash ROM az operációs rendszernek és adatmentéshez) képezi, a tárhely SD-kártyákkal bővíthető, s az eszköz hátára kiegészítő "kabátokat" lehet csatlakoztatni. A zsebkomputer transzflektív, 65 ezer színű, 240x320 pixel felbontású TFT kijelzővel rendelkezik, emellett pedig támogatja az eszközök közötti drótnélküli adatátvitelre szolgáló Bluetooth szabványt. Ezen túl képes kapcsolódni a 802.11.b (Wi-Fi) technológiát használó vezeték nélküli hálózatokra (WLAN) is, de infravörös porttal is felszerelték. A korábbi iPAQ-ektől eltérően a H5450-es nem ovális, hanem egy könnyebben használható, kör alakú navigációs gombbal bír, emellett pedig alkalmazások gyors elérését biztosító billentyűket helyeztek el, oldalt pedig hangrögzítő és hangerő-szabályzó billentyűk kaptak helyet.

Zsebben hordott számítógép/techbazis/mobil/20021014komputer.htmlPDA-linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/informatika/hardverek/szemelyi_szamitogepek/PDA/

Az eszköz egyik legfontosabb extrája a képernyő, illetve a navi-gomb alatt található ujjlenyomat-olvasó, amely a gépen lévő adatokhoz való illetéktelen hozzáférést hivatott meggátolni.

További újdonság, hogy az 5450-es iPAQ-ot már nem integrált, hanem kivehető akkumulátorral (1250 mAh kapacitűsú lítium-polimer) szállítja a HP, így annak lemerülése esetén a felhasználó akár új áramforrást is helyezhet a régi helyére - amennyiben rendelkezik ilyennel. A felsőkategóriás iPAQ egyébként masszív fémborítással rendelkezik, ennek köszönhetően viszont a kis gép elég nehéz lett, tömege 206 gramm.