Versenyhivatali bírság két kábeltévés cégnek

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal erőfölénnyel való visszaélés miatt 40, illetve 8,5 millió forintos bírságot rótt ki a UPC Magyarországra, illetve az Egyesült Magyar Kábeltelevízióra. A GVH határozatai még nem jogerősek. 
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt a UPC Magyarországot 40 millió forint, az Egyesült Magyar Kábeltelevíziót (EMKK) pedig 8,5 millió forintra bírságolta.

A bírsággal kapcsolatban az UPC Magyarország illetékese elmondta: a határozat még nem jogerős, s ha úgy ítélik meg, hogy a bírság nem jogos, akkor fellebbeznek ellene a bíróságon. Ezt azonban csak akkor tudják eldönteni, ha írásban megkapják a GVH határozatát.

A GVH közleménye szerint az UPC Magyarország Kft. ellen 2002 januárjában indítottak eljárást gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. Az eljárásra az is okot adott, hogy az UPC díjemelése meghaladta az infláció mértékét, s a GVH megítélése szerint programcsomagjainak összeállítási módja sem volt megfelelő. Az eljárás során a GVH versenytanácsa megállapította, hogy a UPC visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor 2002 elején programcsomagjainak összetételét a fogyasztók kinyilvánított preferencia-sorrendjét és a műsorköltség-arányokat indokolatlanul figyelmen kívül hagyva módosította. A GVH határozta szerint az UPC azáltal is visszaélt gazdasági erőfölényével, hogy az általa 2002. év során alkalmazott általános szerződési feltételekben indokolatlan előnyöket kötött ki saját maga számára a programcsomagok módosításával kapcsolatban. A versenytanács a jogsértés megállapításán túl, a jogsértő cselekménnyel arányban álló bírság, azaz 40 millió forint megfizetésére kötelezte a UPC Magyarországot.

A GVH az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft.-t azért bírságolta meg, mert 2002. évre vonatkozóan oly módon és mértékben emelte kábeltelevíziós szolgáltatásainak árát, hogy az sértette a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmát.