Indulhat a munkavállalói PC-program

Vágólapra másolva!
Személyi jövedelemadó és tb-járulék nélkül, kétéves amortizációval adhatnak a hazai cégek munkavállalóiknak személyi számítógépet. A program kormányzati előkészítése lezárult.
Vágólapra másolva!

Bár a tavalyi törvénymódosítások után elviekben az idei év elejétől él a program, a szükséges pénzügyminisztériumi és APEH-egyeztetések lezárulta, valamint a jogszabály-értelmezések kidolgozása után júliustól indulhat el gyakorlatban is - közölte Kovács Kálmán informatikai miniszter hétfőn. A svéd modellre alapuló számítógéphez juttatási programról szóló adóügyi hivatali állásfoglalás a júliusi APEH-értesítőben jelenik meg.

A program két - az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kezdeményezett és az Országgyűlés által tavaly elfogadott - törvénymódosításon alapul, amely az eddigieknél sokkal kedvezőbb feltételek mellett teszi lehetővé, hogy a munkaadók dolgozóiknak otthoni használatra számítógépet, illetve internet-hozzáférést biztosítsanak.

Az egyik módosítás a számítástechnikai eszközök elszámolhatóságát gyorsította fel, és lehetővé tette, hogy a vállalatok az idei évtől - a korábbi három év helyett - két év alatt írhassák le a megvásárolt, bérelt vagy lízingelt számítástechnikai eszközöket.

Axelero: adómentes internet munkavállalóknakhttp://www.axelero.hu/akcio/adomentes.shtmlMunkavállalói PC Programokhttp://www.mpcp.hu/

A másik módosítás a személyijövedelemadó-törvényt érintette. A cégekre korábban jelentős terhet rótt az, ha dolgozóiknak magánhasználatra adtak számítógépet, vagy fizették az otthoni internetezésüket, mivel ez után ki kellett fizetniük a 44 százalékos személyi jövedelemadót, illetve a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot. A törvénymódosítás ezeket a terheket megszüntette. A cégeknek az idei évtől sem személyi jövedelemadót, sem társadalombiztosítási járulékot nem kell fizetniük, ha dolgozóiknak otthoni használtra biztosítanak számítógépet és internethasználatot. Ezen túl a vállalatok a két évesnél idősebb PC-ket ugyancsak személyijövedelemadó- és társadalombiztosításijárulék-mentesen adhatják a dolgozó tulajdonába. Az eszközök forgalmi adója visszaigényelhető.

A program révén az elkövetkezendő évben több tízezer alkalmazott juthat ingyen számítógéphez - véli a szaktárca és a mintegy 260 társaságot tömörítő Informatikai Vállalkozások Szövetsége. A kormány reményei szerint a nemrégiben indult Sulinet Expressz és a munkáltatói PC-program jelentősen javíthatja hazánk informatikaieszköz-ellátottságát, mely a közép-európai régióban is igen alacsony mértékűnek számít. A szakma emellett az internet-elérések növekedésére számít a PC-k révén.