Wi-Fi mobiltelefont mutattak be

Vágólapra másolva!
Egy japán gyártó vezeték nélküli helyi hálózatokon kommunikáló mobiltelefont mutatott be. A készülék a beszéden kívül web- és e-mail-elérést is biztosít tulajdonosának.
Vágólapra másolva!

A Mitsubishi Electric IP Talk nevű leányvállalata a napokban mutatta be új mobiltelefonját, amely a hagyományos készülékektől eltérően nem GSM vagy CDMA, hanem Wi-Fi-hálózatokon (802.11b) működik. Ilyen vezeték nélküli hálózatokat általában épületeken belül szoktak kiépíteni elérési pontok elhelyezésével, melyek 100-150 méteres körzetében lehet csatlakozni megfelelő eszközzel az intra-, vagy internetre. Az IP Talk fejlesztése az internetes beszédátvitelben használt VoIP technológiát használja a beszédátvitelre, azonban webböngészésre, valamint e-mailek küldésére és fogadására is alkalmas.

A hálózati eszközöket gyártó Cisco korábban jelentette be saját, 7920-es jelű Wi-Fi telefonját, melynek értékesítését júliusban kezdi meg Japánban, ám ez a készülék sem e-mailezésre, sem pedig böngészésre nem alkalmas. Más gyártók, például a Motorola és az Avaya is tervezik Wi-Fi-hálózatokon működő vezeték nélküli telefonok piacra dobását.