Port Royale

Vágólapra másolva!
A kalózos-kereskedős játékok rajongói már másfél évtizede keseregnek, hogy nem sikerül a Pirateshez hasonlatos sikerjátékot alkotni. Nos, a Port Royale kipróbálása után biztos sokan kiáltanak fel örömükben, hogy megjött a várva várt utód.
Vágólapra másolva!

Kalózos játékról lévén szó, a helyszín mi lehetne más, mint a karibi térség, az időszak pedig a tizenhatodik, tizenhetedik század, mikor a kalózok álmai, az arannyal megrakott spanyol galleonok rótták az Atlanti-óceán vizeit. Persze nem feltétlenül kell kalózkodásra adni a fejünket, megpróbálhatunk békés kalmárként is vagyont szerezni, de azért ekkor sem árt, ha néha felszökik az árbocra a halálfejes lobogó.

A Port Royalera nem mondhatnánk, hogy bonyolult játék, de segítség nélkül nem egyszerű feladat megkezdeni kalóz, avagy kereskedő tevékenységünket. Szerencsére nem vagyunk magunkra hagyva, mivel egy remek tutorial vezet végig a játék minden elemén bennünket. Nehézségi fokozatok nincsenek, de számos beállítási lehetőséggel tehetjük rögössé az előttünk álló utat.

Az éles játékban az első dolgunk, hogy kiválasszuk azt a nemzetet, mely alattvalóiként érkezünk a térségbe. A négy nemzet, vagyis nagyhatalom az angol, a spanyol, a francia és a holland. Szülőhazánk kiválasztása után a játék kezdési időpontját is nekünk kell megválasztani (1570-1660), ami azt befolyásolja, hogy a spanyolok, avagy már az angolok és hollandok birtokolnak több kolóniát.

Az alapbeállítások megejtése után máris a stratégiai térképre kerülünk, mely természetesen a karibi térséget ábrázolja. A térképen láthatjuk azokat a kikötőket, melyek közül egyben állomásozik a játék kezdetén még üres gyomrú, fegyvertelen hajónk. Miután a település ikonjára klikkelve belépünk a kikötőbe és környékére, megkezdhetjük felkapaszkodásunkat a hírnév létráján. Elsőként kénytelenek leszünk kalmárkodni, mivel a kalózkodáshoz pénz kell, az meg kezdetben nemigen van. Ha nem akarunk nagyon belebonyolódni a mikromenedzsmentbe, foglalkozhatunk csak áruk vásárlásával és leszállításával, de lehetőségünk lesz saját farmok és ültetvények létrehozására, ahol, ha jó helyen építettük, olcsóbban fog megteremni mondjuk a szállítandó dohány. Legyünk mindig résen, az árak nagyon dinamikusan, és időnként nagyon rapszodikusan változnak.

Rendben, megvan a pénz ágyúra és legénységre, most már indulhatunk portyára is. A tengeri farkasok célpontjai ugyebár vagy az árukkal, vagy arannyal megrakott hajók, vagy más kalózok hajói, akik fejéért még szép váltságdíjat is kaphatunk. A tengeri csaták a Port Royaleban valósidőben zajlanak. Ugyan a hajók irányítása kissé nehézkes, idővel könnyen meg lehet szokni, és ráadásul meglehetős önállóságra is számíthatunk kapitányaink részéről.

Hogyha túlságosan rákapunk arra, hogy valamelyik nemzet zászlaja alatt hajózó, áruval jól megpakolt vitorlásokat rabolunk ki, idővel azon kapjuk magunkat, hogy az adott nemzet településeire nem kapunk bebocsáttatást. Hogyha továbbra sem fogjuk vissza magunkat, akkor a nagyhatalom büntetőflottát küld ellenünk, mely ugyan nem legyőzhetetlen, de csak a legjobban felszerelt halálfejes armadák képesek dacolni vele.

Ha hiszi az olvasó, ha nem, a Port Royaleben még szerepjátékos elemek is helyet kaptak. Főhősünk, hogy kellő ügyességgel kereskedik, kalózkodik, vagy hajtja végre a diplomaták és arisztokraták küldetéseit, szintet lép. Minél magasabb szintű, annál több kapitányt bérelhet fel, akik önállóan is képesek konvojokat vezeti. Több konvoj pedig több pénzt jelent ugyebár…

A játék grafikája ugyan nem emelkedik ki a stratégiák közül, de semmiképpen sem nevezhető elmaradottnak. A háromdimenziós tengeri csaták például kifejezetten jó mutatnak, melyet csak kis mértékben húznak vissza a kétdimenziós, de legalább aprólékosan kidolgozott kikötői épületek. A program zenéje kifejezetten nagyszerű, remekül festi alá a kalózos hangulatot, és még több órányi játék után sem válik monotonná.

Külön érdemes kiemelni a kezelőfelület áttekinthetőségét és egyszerűségét. Ugyebár mindenki tud olyan stratégiát mondani, ami alapban jó volt, de a menürendszer kuszaságába bukott bele. A port Royale esetében azonban szó sincs ilyesmiről: minden funkciót elérhetünk bárhonnan, néhány egyszerű kattintás után.

Ugyebár Sid Meyer cége, a Firaxis javában dolgozik a Pirates újrafeldolgozásán, melyben nyílván azért is fogtak bele, mert eddig nem sikerült méltó vetélytársat támasztani a Piratesnek. Nos, a Firaxis szakembereinek alaposan fel kell kötniük az alsóneműt, mivel a Port Royale személyben egy igazán komoly vetélytárs tűnt fel a halálfejes lobogók által beárnyékolt vizeken.