Csak egy állam viszi tovább a Microsoft-pert

Vágólapra másolva!
A Microsoft amerikai antitröszt perének újabb felperese hagyta abba a jogi viaskodást hétfőn, amikor Nyugat-Virginia állam bejelentette, hogy megegyezést kötött a vállalattal.
Vágólapra másolva!

A redmondi szoftvercég ellen évek óta folyó per vádjait Nyugat-Virginia egy 20 millió dollár értékű megegyezés után ejti: a megállapodás értelmében a Microsoft 18 millió dollár értékben biztosít vásárlásra jogosító bónt eddigi ügyfeleinek, emellett közel 2 millió dollárt fizet közvetlenül az állam kasszájába.

A Microsoft ellen zajló trösztellenes per 1998-ban kezdődött: a felperesek azzal vádolták a szoftveróriást, hogy a Windows révén monopóliummal bír a PC-s operációs rendszerek piacán, fölényével visszaél, s monopóliumát más területekre is kiterjeszti. A pert folytató amerikai szövetségi államok egy része 2001 őszén lépett ki a felperesek közül, mondván, hogy elégedett az addig kilátásba helyezett szankciókkal. 2002 végén tovább fogyatkozott a felperesek tábora, ekkor ugyanis a pert ekkor folytató kilenc állam közül újabb hét elfogadta a Microsoft és az amerikai igazságügyi minisztérium között született és a perben eljáró bírónő, Colleen Kollar-Kotelly által elfogadott megállapodást.

Massachusetts elkötelezett marad

Két állam folytatja a Microsoft antitröszt perét/techbazis/szoftver/20021203ketallam.htmlAntitröszt per: továbbra is felül a Microsoft/techbazis/szoftver/20021104antitroszt.htmlTörvényes a Microsoft és az igazságügy megegyezése/techbazis/szoftver/20020705torvenyes.htmlMegszületett a megállapodás Microsoft-ügyben20011102megszuletett.html

Ezek után már csak két állam, Nyugat-Virginia és Massachusetts folytatta a jogi viaskodást, előbbi távozásával egyre fogyott az ügyben eredetileg szereplő húsz felperes száma. A Massachusetts-i államügyész szóvivője a hírt kommentálva elmondta: a magára maradt állam továbbra is határozottan kitart eddigi álláspontja, tehát a trösztellenes per során elfogadott megállapodás fellebbezése mellett.

A 2001. novemberi megállapodás értelmében háromszoros ellenőrzési rendszert építenek be a Microsoft gyártási-fejlesztési folyamatába, valamint a cég köteles lesz a konkurenseivel megosztani olyan információkat, melyek segítségével azok könnyebben fejleszthetnek a Windows operációs rendszerrel együttműködő alkalmazásokat. A megállapodás korábbi fellebbezőinek tábora ennél szigorúbb szankciók meghozatalát sürgette, így például azt, hogy a Microsoft távolítsa el a Windows XP operációs rendszerből a kapcsolt alkalmazásokat.