Újabb részletek a PlayStation3 chipjéről

Vágólapra másolva!
A Sony a napokban újabb részleteket árult el a különben szigorúan titkos körülmények közt fejlesztett Cell chipjéről. A processzor a néhány év múlva piacra kerülő, következő generációs PlayStation konzol alappillére lesz.
Vágólapra másolva!

A gyártó közlése szerint a 65 nanométeres gyártási eljárással készílő Cell lapka számítási teljesítménye ezerszerese lesz a PlayStation2-ben található processzorénak, és támogatni fogja a szélessávú hálózati kommunikációt. A processzor a vállalat 1,6 milliárd dolláros befektetésével épülő japán üzemében készül majd. A következő generációs chipet a Sony az IBM-mel és a Toshibával közösen fejleszti, várakozások szerint az ebben alkalmazott újfajta technológiai megoldások egy része az IBM jövőbeni szerverprocesszoraiban is alkalmazásra kerül majd. A nagyteljesítményű Cell processzorok első példányai a tervek szerint 2005 végén, vagy 2006 elején debütálnak majd. A Sony következő generációs játékkonzolja mellett a lapkát a Toshiba saját szórakoztatóelektronikai termékében, például set-top boxokban, merevlemezes videorekorderekben, műholdas dekóderekben és mobiltelefonokban is alkalmazná.

A Sony a napokban jelentette be, hogy idén tavasszal piacra dobja majd a PlayStation2 konzolban alkalmazott CPU és grafikus lapka egyetlen chipre integrált, 53,5 millió tranzisztort tartalmazó változatát. Ez a megoldás egyrészt alacsonyabb áramfogyasztást, másrészt a játékgép olcsóbb előállítását teszi lehetővé. A társaság legutóbbi üzleti évében világszerte 22,5 millió darab PlayStation2 konzolt értékesített, s további 20 millió darabot kíván eladni a most áprilisban kezdődött pénzügyi évében is.