Takarítás a Windows-ban

Vágólapra másolva!
Gyakorta okoz problémát, lassítja a számítógép működését a PC-s adatszemét, vagyis a felesleges fájlok tömege. Néhány trükkös megoldás közül csemegéztünk, melyekkel ezek könnyen eltávolíthatók.
Vágólapra másolva!

Ha rendszeresen el szeretnénk tüntetni az internet nyomait és az ideiglenes állományokat (Windows 95 és 98)

Ha valaki az Internet Explorer segítségével böngészget a hálón, akkor minden egyes kattintás hatására újabb és újabb adatok gyülekeznek a számítógépen. A felkeresett oldalak másolatai a Temporary Internet Files mappába kerülnek annak érdekében, hogy amikor újra felkeresi ezt az oldalt, gyorsabb legyen a hozzáférés. Ilyen esetben a böngésző nem az internetről tölti be az oldalhoz tartozó képeket és egyebeket, hanem ebből a könyvtárból. (Persze van kivétel is, amikor az oldal maga utasítja a böngészőt arra, hogy minden egyes alkalommal töltse le az állományokat.) A letöltött adatok akkor is a számítógépen, ebben az átmeneti tárolóban maradnak, ha kikapcsoljuk a gépet.

Ha sokat internetezünk, és gyors hozzáférésünk van, használhatunk úgynevezett Ramdisket (virtuális lemezmeghajtó) a Temporary Internet Files mappához, illetve az ideiglenes fájlokhoz. (Persze ne felejtsük el, hogy éppen az átmeneti állományok lényegét kérdőjelezzük meg ezzel a megoldással: lassabb interneteléréskor érdemes minél nagyobb átmeneti tárolót használni.) Elég memóriát feltételezve egy virtuális meghajtó hasznos lehet az ideiglenes fájlok automatikus eltüntetéséhez amellett, hogy a böngészést is gyorsítja. Ramdisket a következőképpen hozhatunk létre Windows 95 és 98 alatt, elég a következő sort a CONFIG.SYS-be bejegyezni: device=C:windows amdrive.sys 16384 /e - így a számítógép minden indítás után 16 MB méretű (maximálisan 32 MB lehet) Ramdisket hoz létre.

Újabb tanácsok Windows XP-hez/techbazis/szoftver/20030319azxp.htmlKérdések és válaszok Windows XP-hez/techbazis/szoftver/20030121xp.html

A virtuális meghajtók a memóriában foglalnak helyet, de úgy viselkednek, mintha merevlemez-meghajtók lennének. Miután létrehoztuk a Ramdisket, az Internet Explorer->Internet beállításoknál adjuk meg az Ideiglenes Internet fájlok részére ezt a virtuális lemezt. (Az Ideiglenes Internet fájloknál kattintsunk a Beállítások, majd a Mappa áthelyezése gombra. Adjuk meg célnak a virtuális meghajtót - újraindításkor az Internet Explorer már az új beállításokkal indul el.) Mivel a virtuális meghajtó csak a gép bekapcsolt állapotában létezik, ezért kikapcsoláskor az összes adat törlődik. Ha Ramdiskre vált, akkor érezni fogja az első frissítésnél a sebességnövekedést, hiszen az adatokat már nem a lassú merevlemezről kell betölteni.