Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Skandinávia az e-felkészültségi lista élén

Vágólapra másolva!
Az IBM és a The Economist című brit magazin közös kutatása szerint az országok nemzetközi e-felkészültségi rangsorában Svédország átvette a vezető helyet az elmúlt három esztendőben mindvégig listavezető Egyesült Államoktól. Az USA elé Dánia is befurakodott.
Vágólapra másolva!

E-felkészültségen értendő, hogy az internet nyújtotta lehetőségek kihasználásához az egyes országok milyen üzleti, jogi, politikai és egyéb feltételeket biztosítanak. A sorrendet meghatározó legfontosabb tényezők között a behálózottság és a technikai infrastruktúra, az üzleti környezet, az internet igénybevétele, a társadalmi és kulturális környezet, valamint a szoftver- és technikai támogatás színvonala szerepel - írja az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

DigitÁlom - könyvek az internetrőlhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/kategoria.html?kat.id=CA1149%26tag=1

Az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérésében szereplő 60 ország közül Azerbajdzsán és Kazahsztán érte el a legkevesebb pontszámot: 2,37-et, illetve 2,52-t a lehetséges tízből. Svédország idei 8,67 pontja jelentős fejlődést mutat a skandináv állam tavaly elért, ugyancsak magas 8,32 pontjához képest. Az USA által most szerzett, a tavalyihoz képest alig változó pontértéke (8,43) idén csak a harmadik helyhez volt elegendő. A dobogós helyezést ráadásul Hollandiával és az Egyesült Királysággal kell megosztania az Egyesült Államoknak. A legelőkelőbb helyeken a skandináv államok dominanciája fedezhető fel. Az "aranyérmes" Svédország és az "ezüstérmes" Dánia mellett Finnország és Norvégia a hatodik, illetve hetedik helyen található. A nyolcadik Svájc, a kilencedik Ausztrália lett. A tizedik helyet Kanada és Hong Kong osztja meg egymással. A dél-európai államok, északi társaikkal ellentétben, szkeptikusabban viszonyulnak az internethez és vonakodnak attól, hogy üzleti tevékenységüket a hálózatra is kiterjesszék. A térség legjobban lemaradozó országai közé Portugália (22), Spanyolország (23) és Görögország (26) tartozik.

Említést érdemel még, hogy az első 14 helyezett pontszámai között csak minimális különbségek fedezhetők fel: az olcsó és elterjedt internet-összeköttetések, a kiemelkedő szoftver- és technikai támogatás, a kedvező jogi és politikai környezet, valamint az internet iránt fogékony népesség egyaránt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezek az országok valamennyien 8 pont feletti értéket könyvelhessenek el. Az első 15 helyezett közé a 'behálózottság', valamint 'az internetnek a magánfelhasználók és az üzleti vállalkozások általi igénybevétele' terén határozottan csak a második vonalba sorolható Franciaország és Olaszország nem tudta beküzdeni magát.

Infinit

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről