Vágólapra másolva!
Elhibázott képeink "kidobása", a felvételek azonnali továbbítása, tetszés szerinti alakíthatóság. Néhány nem elhanyagolható pozitívum a digitális képalkotás, a digitális fényképezőgépek nyújtotta előnyökből.
Vágólapra másolva!
Digitális fotó rovat az [origo]-nhttp://origo.hu/techbazis/digifoto

A digitális technológiák térnyerésének legújabb és talán leglátványosabb területe a digitális fényképezés elterjedése. A rohamosan bővülő kínálat egyre fejlettebb és egyre inkább elérhető árú termékeket kínál. Az alábbiakban röviden áttekintjük, melyek a digitális fényképezés legfontosabb lehetőségei, szolgáltatásai és előnyei.

Elöljáróban talán érdemes megemlíteni, hogy a digitális fényképezés alapvetően ugyanazért jó, mint a hagyományos fotózás, vagyis a bennünket körülvevő világ szubjektív bemutatásának lehetőségéért. Megörökíthetjük vele környezetünket, eseményeket dokumentálhatunk, de akár saját gondolatainkat is tolmácsolhatjuk a fényképeken keresztül. A digitális fényképezés igazából csak az objektíven beáramló fény rögzítésében és a kép tárolásának módjában tér el az analóg technikáktól. Az egyéb fotográfiai törvények, szabályszerűségek továbbra is megmaradtak és működnek.

Digitális fényképezés 1./techbazis/multimedia/20020311alapozo.htmlDigitális fényképezés 2./techbazis/multimedia/20020314azexpozicio.htmlDigitális fényképezés 3./techbazis/multimedia/20020319alapozo.html

Nem árt tudni azonban, hogy míg a hagyományos színes filmre való fényképezésnél a kép bizonyos fizikai-kémiai folyamatok következményeként idővel elvész (gondoljunk csak a kirakatokban látható kifakult fotókra), addig a gondosan archivált digitális felvételek akár örök életűek is lehetnek. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a digitális fényképeink elhelyezése vagy továbbítása az interneten keresztül mindennapi tevékenységnek számít, ennek révén igen egyszerűen megoszthatjuk élményeinket távol élő rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel.

A számítástechnikához való szoros kötődés rendkívül praktikus eszközzé teheti a digitális kamerát mindazon munkaterületeken, ahol valaminek a képét rögzítenünk kell (pl. ingatlan- vagy autó-adatbázisok). A felvételek készítésekor hatalmas előnyt jelent az azonnali megtekinthetőség, a korrigálásra való lehetőség. A legtöbb rossz fotó ugyanis a helytelen felvételi beállítások következménye, amit az azonnali ellenőrzés után könnyedén javíthatunk.

Továbbá fontos megemlítenünk, hogy ha filmre fotózunk, több tekercset kell esetleg magunkkal vinnünk egy-egy útra, míg a digitális technológia mindezt egy-két apró memóriakártyán nyújtja, amelyek ráadásul sokkal kevésbé érzékenyek a környezeti hatásokra, mint a hagyományos fotós nyersanyag. Az sem utolsó szempont, hogy a digitális fotózásnál nincs szükség arra, hogy újra és újra kifizessük a film, az előhívás és a nagyítás költségeit. Nem kell fizetnünk a rosszul sikerült képek kidolgozásáért sem. És az adathordozó természete miatt elvileg korlátlan azonos papírkép készíthető egyetlen digitális képből.

Printerteszt: Epson Stylus Photo 830/techbazis/multimedia/20030401printerteszt.html

Sok digitális fényképezőgép ráadásul számos extra funkcióval is rendelkezik: ilyenek például a mozgókép- és hangrögzítés, időzíthető, programozható sorozatfelvétel készítése stb. Számos esetben igen hasznos lehet az úgynevezett fehéregyensúly-állítás lehetősége, mely a különféle fényforrások esetén is megfelelő színvilágú képek készítésére ad lehetőséget. Rengeteg olyan funkciót is kapunk már az alsókategóriás digitális kamerákban is, melyeket filmes kompakt gépek ritkán nyújtanak. Ilyenek lehetnek az expozíciókorrekció, vakukorrekció, többmezős autofókusz, többféle fénymérési mód, dátumozás, sorozatfelvétel, kreatív felvételi funkciók

Mindezek ellenére a hagyományos technológia minőségi előnye továbbra is vitathatatlan, főleg nagyméretű nagyítások esetén. Ezért sok célra - ezek leginkább hivatásos fotósok számára fontosak - még mindig célszerűbb a filmes kamerák használata, illetve a két technológia párhuzamos használata.