Átadták az első minősített e-aláírást

Vágólapra másolva!
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter részére a Netlock állította ki Magyarország első minősített elektronikus aláírását.
Vágólapra másolva!

A Netlock Kft. átadta Magyarország első elektronikus aláírást hitelesítő minősített tanúsítványát. A tanúsítvány Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nevére szól, akinek képviselője egy budapesti sajtótájékoztató keretében vette át a dokumentumot szerdán. A rendezvényen Magyarországon elsőként a NetLock digitalizált egy papír alapú számlát is, amelyet elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátását követően hivatalosan megsemmisítettek.

A minősített tanúsítvány átadása, illetve a papír alapú számla digitalizálásának jelentőségét az adja, hogy a NetLock az országban jelenleg egyedüliként jogosult ilyen tevékenységre. Az elektronikus aláírásról szóló törvény háromféle aláírást különböztet meg: az egyszerű elektronikus aláírás megfelel egy számítógépen küldött bármilyen adatnak, például egy e-mailnek. A fokozott minősítésű elektronikus aláírás már olyan tanúsítvány, amelynél ellenőrzik és hitelesítik a dokumentumot, illetve annak küldőjét: ez az aláírás megfelel annak, mint amikor gy vállalat cégszerűen aláír egy papírt, vagy egy magánszemély látja el kézírásával. A minősített elektronikus aláírás már teljes bizonyító erejű és joghatású: ez az aláírás megfelel annak, mint amikor például egy természetes személy két tanú jelenlétében lát el kézjegyével egy szerződést.

A NetLock március 19-én kapta meg a Hírközlési Felügyelettől (HíF) a minősített hitelesítő szolgáltatói jogosítványt, melyhez rendkívül szigorú informatikai biztonsági minőségbiztosítási és szabályozási előírásoknak kell megfelelnie a társaságnak. Az elektronikus aláírás használata azért fontos, mert ennek segítségével például az emberek és a gazdasági élet szereplői papír nélkül számlázhatnak, készíthetik el adóbevallásukat. Az e-szignó segítségével papír nélkül történhet meg például egy ügyvédi ellenjegyzés és készíthetők el adásvételi szerződések.