Merevlemezes műholdvevők ínyenceknek

Vágólapra másolva!
Videomagnóként üzemelnek a néhány éve megjelent, merevlemezzel egybeépített digitális műholdvevő-berendezések. A beépített HDD-nek számos előnye van, de nem nélkülözi a hátrányokat sem.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben nemcsak a digitális műholdvétel terjedt el ugrásszerű gyorsasággal, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatások is rendületlenül bővülnek. Ezek egy része az MHP, azaz a Multimedia Home Platform, amely a szolgáltatók és a DVB-berendezések gyártóinak közös együttműködése révén gyakorlatilag megvalósítja az interaktív televíziózást. Az internet-elérés, a műsorok közvetlen kiválasztása, az SMS- és e-mail-küldés az alapszolgáltatások része. De nemcsak a szolgáltatók oldaláról láthatunk jelentős fejlődést, hanem a készülékek tekintetében is lényeges minőségi változások következtek be. Nemcsak ár-érték viszonyuk javult a többszörösére, hanem azok a szolgáltatások is bővültek, amelyeket megvásárolunk velük. A számítástechnika ezt a területet sem hagyta érintetlenül. Néhány éve jelentek meg az első olyan digitális vevőegységek, amelyek idézőjelben értve "videomagnóként" is szolgáltak. Mert ebben az esetben magnóról szó sincs, kizárólag videóról, de azt is HDD-re, tehát merevlemezre rögzíti. Mondanom sem kell, hogy apró ötletről, de annál komolyabb technikai előrelépésről van szó.

Legfontosabb tulajdonsága ennek a megoldásnak az azonnaliság, tehát a mindenkori rendelkezésre állás. A merevlemez, amíg meg nem telik azonnal, felvételre kész, így szinte nem maradunk le semmiről. Ráadásként akkor tudjuk megtekinteni a felvett anyagokat, amikor csak akarjuk, akár felvétel közben is. Persze a merevlemez sem biztosít korlátlan felvételi lehetőségeket. Kapacitása rendszerint 40 GB, amely a legjobb minőségű felvételek esetén 8-10 óra műsoranyag rögzítésére elegendő. Ennél rosszabb felvételi minőséget választva (értsd VHS-minőség) akár 40 óra is lehet a felvétel hossza. Eddig tehát minden szép és jó.

Hátránya viszont egyrészt az, hogy a szalagos magnót mint rögzítési eszközt nem tudjuk nélkülözni. Ha valamit archiválni szeretnénk, akkor óhatatlanul is a hagyományos megoldást kell elővennünk. Persze jobbik esetben rendelkezünk DVD-íróval, amelyre akár veszteség nélkül is kimenthetjük a felvett műsoranyagot. Másrészt a rendelkezésre álló merevlemez kapacitása többé-kevésbé állandónak tekinthető, hiszen bővítésre szinte csak elméletben van lehetőség.

Ennek függvényében most két modellt veszünk górcső alá, amelyek jelenleg a merevlemezes DVB-egységek gerincét képezik. A kipróbálásukhoz 110 cm-es offset antennát és univerzális Grundig fejegységet használtunk.