Iraki válság: rekordforgalom a hírportálokon

Vágólapra másolva!
Az iraki krízis következtében világszerte drámaian megnőtt a kereslet az internetes hírszolgáltatások iránt. A vezető magyar nyelvű hírportálok - így az [origo] -  látogatottsága csütörtökön rekordot döntött.
Vágólapra másolva!

Az Irak körül állomásozó amerikai erők indította támadás híre rendkívül rövid idő alatt óriási forgalmat generált az internetes hírportálokon. Az akció megindítása után Bush elnök amerikai idő szerinti késő esti beszéde után a Yahoo az éjszakai időszakban szokásos forgalom háromszorosát regisztrálta. Valamivel kisebb, 2-2,5-szeres emelkedést tapasztalt az MSNBC portál, háromszoros forgalomról számolt be a BBC News. A Comscore piackutató cég szerint a 15 leglátogatottabb angol nyelvű híroldal a megszokottnál 40 százalékkal magasabb forgalmat generált a támadás napján.

Számos portál előre felkészült a várható többletforgalom kezelésére: a plusz szerverkapacitás beállítása mellett a hírek könnyebb elérhetősége kedvéért több hírszolgáltató - így Magyarországon az [origo] és az Index is - leegyszerűsítette nyitóoldalát, a felület központi részét kizárólag a háborús híreknek szentelve.

Látogatottsági rekord az [origo]-n

Online látogatottságmérés

A mérés a weboldalakba helyezett mérőkód letöltéseit számolja.

Oldalletöltés: oldalletöltés keletkezik, ha egy felhasználó böngészőjében mérőkóddal ellátott oldal jelenik meg.

Látogatás (session): Egy egyedi látogatóhoz rendelhető oldalletöltések sorozata. Az egymást követő oldalletöltések között legfeljebb 30 perc telik el, utána új session indul.



A hírek utáni megugró érdeklődés a délutáni és esti órákban is folytatódott. Ennek következtében az [origo] nézettségi adatai minden eddigi hazai csúcsot megdöntöttek: szintén a Webaudit számai szerint az olvasók 840 ezer látogatás során több mint 7,48 millió oldalnyi információt töltöttek le. A portál nézettsége egyébként az elmúlt hetekben folyamatosan növekvő tendenciát mutat: a március 20-i csúcs éppen az egy nappal korábban mért legmagasabb számokat (800 ezer látogatás, 6,8 millió oldalletöltés) döntötte meg.

Szintén új látogatottsági rekordot jegyezhetett a második leglátogatottabb, szerkesztett tartalommal rendelkező portál: az Index olvasói közel 3,9 millió oldalt hívtak le 450 ezer látogatás alkalmával.

A szokásosnál jóval magasabb forgalom nem okozott lassulást, illetve fennakadást a két vezető magyar nyelvű portál működésében, így mind az [origo], mind az Index olvasói akadálytalanul juthattak hozzá a tartalmakhoz.

A magyar nyelvű hírtartalmakhoz vezető linkeket tartalmazó Hírkereső 28 százalékkal több oldalletöltést és 21 százalékkal több látogatást regisztrált csütörtökön, mint egy nappal előtte.