Szupergyors grafikus chipek noteszgépekbe

Vágólapra másolva!
Legújabb noteszgépekbe szánt grafikus processzorait mutatta be ma az ATI és az Nvidia a CeBIT-en. Az új chipek a korábbinál élethűbb 3D-megjelenítést ígérnek.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön az Nvidia és az ATI és bemutatta legújabb mobil grafikus processzorait, amelyeket a gyártók kifejezetten noteszgépekben való alkalmazásra szánnak. Az új GPU-k rendkívül élethű háromdimenziós grafikák megjelenítését teszik majd lehetővé hordozható számítógépeken is. Az Nvidia új, GeForce FX Go névre hallgató lapkáiból két típus lesz elérhető: a Go5600-as drágább, ám nagyobb teljesítményt biztosít, a Go5200 jelű változat pedig kedvezőbb árú.

CeBIT 2003

Tekintse meg galériánkat!

Mindkét új lapka képes kihasználni a Microsoft DirectX 9 alkalmazásfejlesztői környezetének (API) újdonságait. A GeForce FX Go chipek 0,13 mikronos gyártási eljárással készülnek, és fogyasztásuk is alacsonyabb a jelenleg piacon lévő modelleknél, amely a bennük alkalmazott PowerMizer 2.0 nevű technológiának köszönhető. Bár azt az Nvidia is elismeri, hogy a noteszgépekbe szánt GPU-k nem biztosítanak azonos teljesítményt asztali PC-kben használatos társaikkal, a gyártó szerint az új mobil lapkákat tartalmazó notebookok képesek lesznek a legújabb játékok futtatására. A GeForce FX Go lapkák első mintapéldányai már elérhetők, míg az új grafikus chipeket tartalmazó első noteszgépek április tájékán kerülhetnek a boltokba.

Bár az asztali PC-kben használatos grafikus kártyák piacán még az Nvidia vezet, a notebookos vezérlők terén az ATI a piacvezető. Ez a cég szintén kétféle grafikus processzort mutatott be, melyek közül a Mobility Radeon 9600 jelűt a drágább, nagyteljesítményű noteszgépekbe, a Mobility Radeon 9200-at pedig az olcsóbb laptopokba szánja. Mindkét új chip támogatja a DirectX 9-et, és egy olyan új funkció is helyet kapott bennük, amely lehetővé teszi, hogy a lapkák ideiglenesen az alapértéknél nagyobb órajelen működjenek bizonyos feltételek esetén. Mivel ez fokozott hőkibocsátással jár, hőérzékelők folyamatosan monitorozzák a processzor felületét, és visszaveszik a teljesítményt, ha az elér egy bizonyos hőmérsékletszintet. Az új mobil Radeon lapkákat egy Flexfit elnevezésű tokozásba lehet majd helyezni, amely lehetővé teszi a laptoptulajdonosknak, hogy az asztali számítógépek esetében megszokotthoz hasonlóan új ATI modellre cseréljék noteszgépük videokártyáját. A gyártó közlése szerint az első Mobility Radeon 9600 chipet tartalmazó notebookok májustól lesznek kaphatók, a 9200-as változaton alapuló konfigurációk pedig egy kicsivel később kerülnek majd a boltokba.