Beszélő mosógép debütált a CeBIT-en

Vágólapra másolva!
A tegnap megnyílt hannoveri technológiai vásáron egy német cég beszélő mosógépének prototípusát mutatta be.
Vágólapra másolva!

A Hermine névre hallgató mosógép fejlesztését a német Speech Experts a Siemensszel közösen jelenleg is végzi. A CeBIT-en működés közben is bemutatott készüléket beszédfelismerési képességgel látták el, s az ily módon kiadott utasításokra maga is hanggal képes reagálni, így a modern mosógépektől esetleg idegenkedő felhasználók is könnyen elboldogulhatnak vele.

CeBIT 2003

Tekintse meg galériánkat!

Tulajdonosa megmondhatja például Herminének, hogy milyen típusú ruhadarabokat kíván mosni vagy milyen típusú tisztítást szeretne. A készülék olyan hangparancsokat is képes értelmezni, mint például az "előmosás", a "60 fokon végezd a mosást", vagy a "várj fél órát a mosás kezdete előtt". Saját "személyiséggel" is felvértezték a futurisztikus háztartási eszközt, így például ha a felhasználó elárulja neki, hogy pelenkákat kíván mosni, a gép fájdalmasan felhördül a mosás megkezdése előtt, így kifejezvén a munka jellege iránti nemtetszését. Hermine jelenlegi változata több száz német szó felismerésére képes, de a Speech Experts közlése szerint a jövőbeli verzió szótára 4000 szóból áll majd, több nyelvet is támogatni fog, és az is lehetséges, hogy internetkapcsolattal is ellátják a rendszerfrissítések egyszerűbb telepíthetősége végett. Bár a vásáron kiállított beszélő mosógépnek csak egy mikrofonos head-seten keresztül lehet parancsokat adni, a termék végleges változata beépített mikrofonnal és hangszórókkal lesz felszerelve - árulták el a fejlesztők.

A társaság CeBIT-en zajló bemutatókon a felhasználói reakciókat vizsgálja, s reményei szerint az eszköz végleges változata 2004 tájékán a boltokba kerülhet.