Vágólapra másolva!
Új változatát fedezték fel a Csernobil nevű számítógépes vírusnak, amely képes tönkretenni a PC-k alaplapját, és eltünteti a merevlemezek teljes tartalmát is.
Vágólapra másolva!
CIH-eltávolító program (Symantec)http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/kill_cih.html

A Panda Software szakemberei a W95.CIH, vagy ismertebb nevén Csernobil névre hallgató vírus új változatára bukkantak. Mint ismeretes, az eredeti változatot egy tajvani fiatalember készítette, s elsőként 1998-ban ütötte fel fejét, jelentős pusztítást végezve többszázezer otthoni, és vállalati komputeren. A vírus ugyanis képes letörölni a számítógépek (flash) BIOS-át, ezáltal gyakorlatilag teljesen használhatatlanná teszi azokat. Emellett a Windows-os futtatható állományokat fertőző Csernobil vírus a teljes merevlemez tartalmát is törli, pontosabban véletlenszerű információval tölti fel a szektorokat.

Míg az eredeti variáns minden év április 26-án - a csernobili atomerőmű katasztrófájának évfordulóján - fejtette ki kártékony tevékenységét, az új változat minden hónap második napján kezd pusztítani Windows 95/98/Me operációs rendszert futtató számítógépeken (bár az aktiválódás ideje egyéb variánsok esetén eltérhet). Noha a Csernobil vírus új változata egyelőre nem terjed gőzerőve, s a szakértők szerint átlagfelhasználók valószínűleg nem is találkozhatnak vele, a vírus veszélyessége miatt kiemelten fontos felkészülni elhárítására.

Több száz koreai vállalatnak okozott kárt a Csernobil-vírus20000426tobb.html