Gates terabájtnyi adatot ígér otthonra

Vágólapra másolva!
Bill Gates az őszi Comdex kiállítást megnyitó beszéde során a digitális technológia hétköznapi életbe történő beszivárgásának fázisait ecsetelte. A péntekig tartó informatikai vásár az idei évben a drótnélküli technológiákról szól.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOBill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke vasárnap délután mondta el a látogatók számára hétfőtől látogatható Comdex kiállítás megnyitó beszédjét. Gates szerint az információ-technológiai szektor mára eljutott arra a pontra, hogy termékei ne csak bizonyos feladatok megoldására legyenek képesek, de a különböző eszközök integrálásával, illetve összekapcsolásával a hétköznapok szinte minden területén megjelenhessenek. "Az informatika ma már nem csupán arról szól, hogy bámuljuk az asztalon terpeszkedő monitort" - közölte Gates, aki szerint a a már napjainkban is hozzáférhető "okos" eszközökön kívül rövidesen intelligens digitális termékek sokasága jelenik meg a kereskedelemben. A Microsoft koncepciója szerint olyan termékek gyártása kezdődhet meg, melyek alapvető, ám specifikus funkciókkal rendelkeznek - ilyen például a Comdexen demózott intelligens ébresztőóra -, és ezek vezeték nélküli kapcsolaton kommunikálnak egymással, illetve egyéb hálózati eszközökkel. A Microsoft alapítója kifejtette, hogy az évtized végére hordozható eszközeinken több száz megabájtnyi információt tárolhatunk, az otthoni számítógépek kapacitása pedig eléri a terabájtos tartományt.

Nyitóbeszédében Gates részletesen ismertette a "digitális évtized" koncepcióját, melyet először a tavalyi Comdex kiállításon vázolt fel. Az elképzelés lényege a digitális eszközök folyamatos terjedése, valamint, hogy a személyi számítástechnika eszközei valóban személyivé, bárhol és bármikor használhatóvá válhassanak. E tekintetben a Microsoft két körre osztja a fejlődés irányát: egyik a webes technológiák és szolgáltatások fejlődése, főképpen a szélessávú hozzáférés és az XML-szabvány segítségével, másik pedig az erre ráépülő, illetve ezzel együttműködő vezeték nélküli eszközök térhódítása.

A Comdex honlapjahttp://www.comdex.com/fall/Ismét megnyitja kapuit a Las Vegas-i Comdex/techbazis/internet/20021115ismet.htmlGates: digitális évtized előtt állunk20011112gates.html

A Comdex "nulladik" napján Gates Microsoft-újdonságokkal is szolgált. A már említett "okos" ébresztőóra prototípusának bemutatása mellett ismertette a Mira okosképernyők premierjének időpontját. E szerint az asztali számítógép tartalmát és funkcióit mobilizáló képernyők első darabjai jövő év január 8-án jelennek meg a Viewsonic révén. Gates szintén beszámolt egy új alkalmazás, a Tablet PC-vel is együtt működő OneNote érkezéséről, mely jegyzetek készítésére és rendszerezésére szolgál.

A hétfőn nyitó és péntekig tartó Las Vegas-i Comdexen a világ számos IT-vállalkozása képviselteti magát, az idei show középpontjában a vezeték nélküli technológiák által nyújtott lehetőségek állnak, így a mobiltelefónián túl a drót nélküli megoldásokra épülő otthoni alkalmazások, eszközök, illetve ezek integrációja.