Jövőre érkezik az 1GB-os SD-kártya

Vágólapra másolva!
A Panasonic kifejlesztette SD-memóriakártyájának 1 gigabájt adat tárolására képes változatát, ám az csak a jövő évben kerül majd kereskedelmi forgalomba.
Vágólapra másolva!

A Panasonic márkanévről ismert Matsushita Electric a japán Ceatec 2002 kiállításon bejelentette, hogy kifejlesztette a Secure Digital (SD) memóriakártya 1 gigabájt adat tárolására képes változatát, amely egyben új, az elődöknél gyorsabb, akár 20 Mbps-os átviteli sebességet biztosító adatbuszt tartalmaz.

A főként digitális fényképezőgépekben, kéziszámítógépekben és MP3-lejátszókban használatos SD-kártyák jelenlegi generációjából elérhető legnagyobb kapacitású változat 512 megabájt adat tárolására alkalmas, az adatátvitel sebessége pedig maximum 10 megabit másodperceként (a 256 megabájtnál kisebb kártyák esetében pedig 2 Mbps-nál).

Az 1 gigabájtos kártya a gyártó közlése szerint a jövő év során kerülhet majd a boltok polcaira. A Matsushita egyébként úgy tervezi, hogy 2004-ben piacra dobja majd a 2 gigabájtos kapacitású SD kártyát, egy évvel később pedig a 4 gigabájtosat, végül 2007-ben a 16 gigabájtos SD-kártyával áll majd elő. Az Secure Digital egyik fő konkurensének számító, fizikailag nagyobb méretű Compact Flash memóriatípusból már jónéhány hónapja elérhető az 1 gigabájtos kapacitású változat.

GPRS telefon, univerzális SD kártya és más újdonságok a Panasonictól20010410gprs.html