Hangfalteszt: Hangorkán a nappaliban

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Genius középkategóriás, masszív fadobozos hangsugárzókat tartalmazó 5.1-es házimozi rendszerét. A szett az otthoni PC-vel vagy DVD-vel együtt történő használatra abszolút megfelelőnek bizonyult.
Vágólapra másolva!

A tajvani Genius SW-5.1 Home Theater terméke igényesebb kivitelű az átlagos, otthoni PC-khez kínált 5.1-es hangrendszereknél, vagy akár a gyártó saját SW-5.1 Surround, vagy SW-5.1 Value elnevezésű hangfalainál is. A szett minden darabja fa borítást kapott, s mind a hangszórók, mind pedig a mélysugárzó impozáns mérete is eleve jót ígért - végül nem is kellett csalódnunk bennük.

Forrás: ORIGOA hangrendszer összeállítása nem igényel túlzott ismereteket, mindössze el kell helyezni a hangszórókat a megfelelő helyen a televízió, vagy a számítógép körül (előre a két nagyobbik szatelit, illetve a center hangsugárzó, hátra pedig a két kisebb szatelit kerül, a mélysugárzót pedig érdemes például az asztal alatt elhelyezni). A hangsugárzókon a szokásos csíptetős hangszóró-csatlakozó található. A szatelit hangfalakat akár a falra is felszerelhetjük, vagy állványra helyezhetjük, a mélysugárzó pedig saját lábán megáll a földön. A több mint 10 kilogramm tömegű mélysugárzó előlapján található egy nagyméretű hangerőszabályzó, illetve a center, a mélyhang, és a térhatás mértékének állítását lehetővé tevő tekerőgombok, továbbá a különböző módok közötti váltógombok, amelyekről nemsokára szót ejtünk majd. A hangrendszerhez egy távirányítót is mellékel a gyártó, amelyen egy bekapcsoló-, egy elnémító-, és két hangerőszabályzó billentyű kapott helyet.

Hátoldalának nagy részét egy nagydarab hűtőborda foglalja el, ez alatt pedig a különböző csatlakozók találhatók. Legalul a hangfalak csíptetős csatlakozói kaptak helyet, ezek felett egy 5.1-es házimozi rendszer csatlakoztatására szolgáló 6 darab RCA-aljzat, illetve három darab egyéb sztereó eszköz (például a szobában lévő TV, magnó, CD/VCD/sztereó DVD) illesztésére szolgáló RCA-dugasz helyezkedik el. (Ezen eszközök között lehetséges váltani az előbb említett előlapi billentyűk segítségével.) Fontos megemlíteni, hogy a termék nem rendelkezik AC3-dekóderrel, ezt a DVD-lejátszónak, vagy számítógép esetében a hangkártyának kell tartalmaznia. Amennyiben egy ilyen hangkártyával felszerelt PC-re kívánjuk csatlakoztatni a Home Theatert, a jobb oldalon lévő 9 tűs bemenetet kell használnunk, amelyhez a gyártó külön 3 jack végű kábelt is mellékel.

Forrás: ORIGOBár csak egy Sound Blaster Live 5.1 hangkártyát tartalmazó PC-n volt módunk tesztelni a hangrendszert, asztali DVD lejátszóval és erősítővel nem, a Home Theater minden próbán jól teljesített.

Otthoni használatra bőven megfelelő képességekkel rendelkezik, a méretes mélynyomó is az elvárásoknak megfelelő minőséget produkálta. Az SW-5.1 Home Theater megfelelő hangzást biztosított mind az 5.1-es DVD filmek lejátszása, mind pedig a kipróbált, 3D hangzásokat támogató játékok használata esetében. Audio CD, illetve MP3 vagy más, sztereóban zenék hallgatása esetén sem lehet ok a panaszra, ilyenkor a 4 darab szatelit hangszóró, illetve a mélysugárzó aktív.

Genius SW-5.1 Home Theaterhttp://www.geniusnet.com.tw/product/speaker/sw-51homet.htm

Noha remek lehetőség a három sztereó eszköz csatlakoztathatósága, némileg zavaró, hogy a ezek között csak a mélynyomón lévő gombokkal lehet váltani, a távirányítóval pedig nem. Ennek ellenére összességében meg voltunk elégedve a Home Theater teljesítményével és hangminőségével, amely közepes árfekvéséért cserébe teljesen jónak mondható.

Az SW-5.1 Home Theater dobozában az alábbiak találhatók:

1 darab 45 Watt teljesítményű mélyhangsugárzó (22x38x33 cm), melyben az erősítő, a csatlakozók, illetve a hangerőszabályzók is helyet kaptak
1 darab 15 Watt teljesítményű center hangsugárzó (36x16x16,5 cm)
2 darab 15 Watt teljesítményű (front) szatelit hangsugárzó (16x23,5x16,5 cm)
2 darab 15 Watt teljesítményű (hátsó) szatelit hangsugárzó (12x12x12 cm)
1 darab távirányító, amely 2 darab AAA elemről üzemeltethető
sok méter drót a hangfalak és az erősítő összekötéséhez; G9 PIN és 3 darab 3,5 mm-es Jack illesztéssel rendelkező kábel 5.1-es hangkártyához való csatlakozáshoz; 6 darab RCA-RCA végű kábel más eszközök (hifi-torony, televízió) csatlakoztatásához