Egységben az erő: Macromedia Fireworks MX

Vágólapra másolva!
Górcső vesszük alá a Macromedia új, MX kódjelű szoftvercsaládjának egyik tagját, a Fireworks MX-et. A program nagyszerű kiegészítője a Flash MX és Dreamweaver MX fejlesztőeszközöknek.
Vágólapra másolva!

A Macromedia új, MX kódnevű programcsaládja igyekszik szükségtelenné tenni más gyártók hasonló jellegű szoftvereinek beszerzését. A szinte kizárólagos MX-használattal valóban el lehet boldogulni, még ha meggyőződésünk is, hogy nem akad olyan, magára valamit is adó fejlesztő - legyen akár hobbi szinten működő, akár profi - aki ne "csempészne" fel gépére mellettük egy-egy jól megszokott régebbi eszközt. Nehéz elképzelni, hogy például a képszerkesztéshez használt Photoshopot fejvesztett sebességgel tüntetné el bárki is a gépéről, csak mert megjelent a Fireworks...

Pedig a Fireworks egyébiránt éppen az említett Photoshop konkurenciája kíván lenni bizonyos szempontból. Kiválóan alkalmas grafikában gazdag, interaktív honlapok fejlesztésének támogatására.

Lényegesen megkönnyítheti életünket az új felületelrendezés, amelyet koncepcionálisan alkalmaztak minden MX sorozatbéli program esetén. Aki valamelyik szoftvert használta a háromból, arra ismerősként köszön vissza a mindenhol hasonló MX-felület. Ez például fontos tényező a betanulás szempontjából is: ily módon ugyanis a programcsaláddal való fejlesztés könnyen, gyorsan megtanulható. Persze nemcsak a felület stílusát egyeztették, hanem az azokban megszokott és kedvelt képességek is visszaköszönnek. A Fireworksbe is integrálták például a Dreamweavernél és Flashnél már korábban megszokott Property Inspector dinamikus panelt, amely összegyűjti, és egy helyről teszi elérhetővé a kiválasztott objektum valamennyi tulajdonságát, paraméterét. Nagyon megkönnyíti a munkát; gyorsan, hatékonyan módosíthatunk bármit, anélkül hogy panelek sokaságát kelljen megnyitni, vagy átböngészni.




Letöltés: Macromedia Fireworks MX/szoftverbazis/multimedia/grafika/fireworksmxinstaller.html

Az új Gradient tool immár pixelterületeket, vektorobjektumokat és szövegeket is képes színátmenetekkel varázslatossá tenni. Érdemes pillantást vetni a Select menüpont tartalmára is!

Megújult a szövegkezelés is. Hasonlóan a Photoshop 6 olyannyira ünnepelt képességéhez, a szöveg immár valós helyén szerkeszthető, nem pedig egy külön megnyíló szerkesztőablakban. Nincs más dolgunk, mint kiválasztani a szövegbeviteli eszközt (a nagy A betű az ikonja), rákattintani a képünkre, és ott helyben, a valós háttér előtt gépelhetjük be a szöveget. Természetesen ugyanígy szerkeszthetjük és javítgathatjuk is azokat. Azért nyilvánvalóan nem építettek szövegszerkesztőt a programba, vagyis komplett regények kezelésére nincs felkészülve; egyszóval senki se ezzel a Fireworksszel próbálja elektronikusan rögzíteni a "Háború és békét". Ellenben remek feliratokat készíthetünk egy-egy grafikánkhoz, vagy akár szép fejlécszöveget alkothatunk.

Figyelemre méltó új képesség - amelyet a programozói vénával megáldott alkalmazók fognak különösen értékelni - az adatvezérelt (data-driven) grafikai varázsló. Segítségével az egyes grafikai elemeket azonosított objektumként kezelhetjük, szövegeket, változókat rendelhetünk hozzájuk, és ezekkel később hivatkozhatunk rájuk. Így könnyedén gyárthatunk hasonló küllemű, de tartalmilag eltérő dokumentumokat, amelyek tartalmi alapjai azonosak, mégis egyedi információkat vesznek fel egy szabványos, pontosvesszővel tagolt adatfájlból, esetleg XML adatbázis-állományból.

Továbbfejlesztették, kiegészítették a Pop-up Menu Editor funkciót. Készíthetünk vízszintes és függőleges menüket rengeteg paraméterrel, kezdve a keret vastagságától, a cellák távolságán keresztül, egészen a menüszöveg nagyságáig. A Fireworks MX automatikusan legenerálja a menü működéséhez szükséges JavaScript kódokat, amelyek természetesen harmonizálnak a Dreamweaverrel. Egy másik újdonság a Nav bar builder integrálása. Segítségével könnyen és gyorsan készíthetünk menüket, egyszerű navigációs paneleket. Nincs más dolgunk, mint elhelyezni egy gomb objektumot, több másolatot készíteni arról, kijelölésük után meghatározni vízszintes és függőleges orientációjukat, méretüket, a hozzájuk rendelt URL-eket. Mindezeket egy beépített párbeszédablak segítségével tehetjük meg.

Itt a Macromedia Flash MX/techbazis/szoftver/20020404itta.htmlHomeSite 5.0 - Macromedia-színekben/techbazis/szoftver/20020308homesite.htmlSegédprogramok Flash-hez/techbazis/szoftver/20020624segedprogramok.html

Nagyszerű, magasabb szintű képessége a Fireworks MX-nek, hogy JavaScript nyelven összetett végrehajtási parancsokat adhatunk, jelentősen bővítve ezáltal az automatizációs lehetőség körét. A programozhatóság a Fireworks JavaScript Extensibility API használatával valósul meg, amelyhez a Flash MX segítségével készítettek jól használható felületet. Akkor is hasznos lehet, ha nem akarunk hirtelen JavaScript-professzorrá előlépni, hiszen a Macromedia Exchange szolgáltatáson keresztül mások által készített hasznos parancsokat, rutinokat tölthetünk le. Összességében azt mondhatjuk, hogy a Fireworks MX jó képességű kiegészítő a nagyszerű Flash MX és Dreamweaver MX mellé, de továbbra sem kihagyhatatlan. Míg a család másik két tagja sokkal inkább számít alapkőnek a saját területén, a Fireworks inkább csak egyszerűen jól használható, de közel sem olyan lényeges, hogy ne helyettesíthetné kategóriájának bármelyik kiemelkedőbb példánya, legyen az a Photoshop vagy valamelyik másik hasonló grafikus program. Kétségtelen előnye, hogy jól összeszedve, egyben kapjuk kézhez weboldalaink teljes grafikai felépítésének lehetőségét.

Jakab Szabolcs