Vágólapra másolva!
Többek közt átfogó informatikai fejlesztési tervet, a Hírközlési Törvény idei módosítását, a pedagógusok interneteléréshez juttatását és a kábelhálózatok fejlesztésének akár 100 százalékos állami támogatását ígéri Kovács Kálmán informatikai miniszter.
Vágólapra másolva!

"Kormány a tettek mezején" címmel hirdetettek nyilvános találkozót vasárnapra a Városligetbe a kormánypártok. Az új adminisztráció első száz napját értékelő rendezvényen külön sátorral volt jelen az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), a szaktárcát Kovács Kálmán miniszter és Csepeli György politikai államtitkár képviselte.

Kovács Kálmán elmondta, hogy a kormányváltással létrejövő tárca legelső feladata szükségszerűen a minisztérium létrehozása kellett hogy legyen: a jelenleg már működő stáb az év végére érheti el teljes létszámát, a tervek szerint ekkor körülbelül 200 alkalmazottja lesz a minisztériumok között legkisebb létszámmal dolgozó IHM-nek.

Állami beruházási támogatás szélessávú fejlesztésre

Szintén a tárca első feladatai között szerepelt a Matáv Mindenkinek díjcsomagja és a 150 forintos éjszakai internetes díjstop eltörlése okozta helyzet kezelése - közölte Kovács. Mint ismeretes, az átalánydíjas konstrukciók eltörlése utáni helyzetben a kormány és az országosan tevékenykedő távközlési szolgáltatók között létrejövő megegyezés után államilag támogatott, havi 15 és 40 órás internetelérést biztosító távközlési díjcsomagok jöttek létre. Az IHM vezetője szerint az új modemes csomagok megoldást jelentettek a keveset internetezők számára, viszont hátrányosan érintették a világhálót többet használókat. A szabad demokrata politikus elmondta, hogy éppen ezért általánosságban a kormány a szélessávú, korlátlan netezést megengedő hozzáférések terjedését preferálja. Ennek szellemében kerül az Országgyűlés által ősszel tárgyalandó gazdaságélénkítő csomagba az a javaslat, mely értelmében a szélessávú elérést lehetővé tevő kábelhálózatokat építő cégek a fejlesztési költségek 50 százalékát leírhatnák adójukból. Ha a fejlesztés 2000 lakos alatti településen történik, akkor a beruházás teljes költsége leírható.

A informatikai tárca a másik, szélesebb körben használt gyors netelérést biztosító kapcsolattípust, az ADSL-t is kiterjeszteni kívánja. Kovács Kálmán szerint a tárcával folytatott megbeszélések után a távközlési vállalatok év végére már az ország 49 településén lesznek képesek ADSL-szolgáltatást nyújtani.

Internet 30 ezer pedagógus számára

Az IHM jogelődje, az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) által megkezdett programok befejezését ígérte Kovács Kálmán. Ezek közül a legjelentősebb a mintegy 30 ezer pedagógus és közalkalmazott számítógéphez és interneteléréshez jutását biztosító projekt. A miniszter szerint a 30 ezer számítógéphez juttatottból év végéig 10 ezren már rendelkezhetnek a korábban ígért, azonban egyelőre elmaradt interneteléréssel, a többiekre pedig jövő évben kerül sor. A tárca felülvizsgálja és a szükségesnek tartott módosítások után befejezi az IKB által elindított, ám félbemaradt egyéb programokat is.

110 helyen változik a Hírközlési Törvény

A Hírközlési Törvény sokszor hangoztatott módosításával kapcsolatban Kovács elmondta, hogy a változások több lépcsőben kerülnek a törvényhozás elé. Az átfogó revízióra 2003-ban kerülhet sor, több kérdéses pont azonban már az idei őszi ülésszakban beterjesztésre kerül.

2003: Neumann-év

A világháló társadalmi vonatkozásaival kapcsolatban Csepeli György elmondta, hogy a technikai feltételek megteremtése mellett szükséges a igény és a készség megteremtése is. Az államtitkár szerint ez leginkább a fiatalabbak körében mehet könnyebben.

Októberre készül el a tárca átfogó stratégiai tervezete, mely további egyeztetések után 2003-ra ölthet végleges formát. A Neumann János születésének századik évfordulója alkalmából Neumann-program névre keresztelt terv az IHM különböző fejlesztési koncepcióit, valamint célkitűzéseit fogja össze. A tárca a tervezet gyakorlatba történő átültetésével kíván javítani Magyarország nemzetközi viszonylatban fejletlen, a volt szocialista tömb országainál is visszamaradottabb helyzetben levő informatikai ellátottságán.